PROGRAM GLEDIĆKE TRANSFERZALE

Društvo

Manifestacij „Gledićka transverzala“ počinje u subotu (osmi septembar), u crkvenoj porti, u centru sela Godačica. Gradska turistička organizacija „Kragujevac“ i Turistički informativni centar, predstaviće informativno propagandni materijal o Kragujevcu i suvenire sa obeležjima grada, jer je ovo šesta republička akcija, koja se organizuje na području Gledićkih planina. Cilj ove akcije je da se što veći broj planinara iz Srbije i okruženja upozna sa ovim prelepim i malo poznatim delom Šumadije.

Gledićke planine prostiru se južno od Kragujevca prema Trsteniku i dolini Zapadne Morave, u dužini od 35 km. Venac ovih planina, širok 20 km, razdvaja dolinu Gruže na zapadu od Levča na istoku.

Organizatori ove 20. jubilarne manifestacije, koja se šesti put organizuje na republičkom nivou, su Planinarsko društvo „Žeželj“ u saradnji sa Planinarskim savezom Srbije, a uz podršku Ministarstva omladine i sporta i Grada Kragujevca.

Okupljanje učesnika i svečano otvaranje akcije planirano je do 10 časova u centru sela Godačica, u porti hrama „Uspenja presvete Bogorodice“. Do Godačice se može doći iz pravca Kragujevca, putem za Kraljevo, preko Gruže, Vitanovca i Čukojevca. Dužina puta je 53km. Takođe, do Godačice se može doći i iz pravca Kraljeva, (23 kilometra) i iz pravca Trstenika (28 kilometara).

Plan manifestacije:

Petak, 07. septembar

Od 15 časova je prijem i smeštaj učesnika u Planinarskom domu „Dr Sonja Perišić“, u selu Adžine Livade, udaljenom 17 km od Kragujevca. Od Planinarskog doma do Godačice postoji asfaltni put, dužine 16 kilometara. U domu ima 20 mesta u krevetima, a postoji i mogućnost noćenja većeg broja ljudi u objektu Doma u svojoj vreći sa podmetačem ili u šatorima na kamp prostoru.

Subota, 08. septembar

U 8 časova kreće se organizovanim prevozom sa autobuske stanice u Kragujevcu, ka polaznoj tački u selu Godačica. Od 9 časova je okupljanje i prijavljivanje učesnika akcije u porti hrama „Uspenje presvete Bogorodice“ u centru Godačice, svečano otvaranje akcije i u 10 časova je polazak na stazu po izboru.

Staza broj 1

Godačica (276m) – Golo brdo (589m) – Miletino brdo (777m) – Jasenovita glava (906m) – Miletino brdo (777m) – Lovačka kuća (680m) – selo Ravanica (270m).

Ukupan uspon je 965 metara, ukupno spuštanje 957 metara, dužina staze 22 kilometra, staza je srednje teška, a vode ima na početnoj i krajnjoj tački akcije.

Staza broj 2

Godačica (276m) – Golo brdo (589m) – Miletino brdo (777m) – Lovačka kuća (680m) – selo Ravanica (270m).

Ukupan uspon je 663 metara, ukupno spuštanje 670 metara, dužina staze je 16 kilometara, svrstava se u lake staze, a vode ima na početnoj i krajnjoj tački akcije.

Dolazak planinara u selo Ravanicu očekuje se od 15 do 17 časova. Tu je za učesnike akcije obezbeđen ručak u seoskom domu i priređen kulturno-umetnički program, posle koga sledi Svečano uručenje Diploma i Zahvalnica i od 18 časova polazak organizovanim prevozom do Kragujevca.

Za učesnike koji žele da ostanu i drugog dana akcije, moguće je noćenje u pl. domu u Adžinim livadama uz prethodnu najavu.

Nedelja, 09. septembar

Dan počinje okupljanjem učesnika kod planinarskog doma u Adžinim Livadama, organizovan prevoz ka selu Bajčetina i oko 10 časova polazak na stazu.

Opis staze drugog dana

Selo Bajčetina (690m) – Lisa (720m) – Vrbetsko Cerje (740m) – Manastir Kamenac (362m) – Gradina (564m) – Planinarski dom u selu Adžine Livade (575m).

Ukupan uspon je 430 metara, a ukupno spuštanje 640 metara, dužina stazeje 16 kilometara, a svrstava se u „lake“ staze.

Oko 16 časova planiran je dolazak u Planinarski dom i uručenje diploma i zahvalnica, u 17 časova je zvanično zatvaranje akcije, a potom polazak organizovanim prevozom do Kragujevca.

Za učesnike akcije obezbeđen je ručak prvog dana (subota) po ceni od 200 RSD. Obavezno je poneti sopstveni pribor za jelo.

Kontakt, prijavljivanje i dodatne informacije: Radojica Perović, predsednik PD „Žeželj“ 064 2183412, Nikola Miletić, načelnik PD „Žeželj“ 063295399, Nataša Cvetković, vodič III kategorije 0600456492, pdzezeljkg@gmail.com.

Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.