Proizvođači cveća plastenike pripremaju za novu sezonu

Društvo Ekonomija

Proizvođači cveća u Šumadiji započeli su pripreme u svojim plastenicima za novu sezonu. Radovi kreću sa prvim jesenjim danima, biljke se presađuju i ostavljaju se semena kako bi sve bilo spremno za početak marta i nove sezone kada se plastenici šarene od cveća.

Pre 13 godina u selu Guncati kod Knića Snežana Šćepović započela je proizvodnju cveća. Na početku skromno u samo jednom plasteniku dok danas ima oko 400 kvadrata pod plastenicima i više od 20 000 saksija cveća. Porodičnu proizvodnju nosi sama a ukućani pomažu kad ima najviše posla.

  • U suštini u jesen se kreće sa proizvodnjom, tačnije u septembru, onda nam stižu reznice muškatli, onda ih presađujemo, a semena sejemo malo kasnije, zavisi tamo u decembru, januaru. Celu zimu se zapravo provede u plasteniku. Plastenici se greju, loži se i mora se uvek biti tu tako da je ovo u suštini veliki i zahtevan posao. Ja se sama bavim ovim ali ne živim samo od ovoga, suprug mi radi, jedna ćerka studira, druga takođe radi. Svake godine skaču cene saksijama, skaču cene supstrata, reznicama, semenima, ne nešto naglo ali u suštini uvek se povećava i zbog toga smo i prošle i ove godine i mi podigli cenu cveću ali i sa tom podignutom cenom cveće se prodavalo, kaže Snežana Šćepović, proizvođač cveća.

Proizvodnja cveća započinje u jesen kako bi se sve spremilo za novu sezonu koja kreće početkom marta. Kad krenu prvi mrazevi u plastenicima mora da se održava umerena temperatura oko 15 stepeni.

  • Dve , tri godine je trebalo da sve naučim jer svaka biljka ima svoje različitosti i o zaštitama i o bolestima. Počela sam sa malom proizvodnjom, učila sam iz knjiga ali u suštini najviše praksa čini svoje. Sa godinama sam stekla tu praksu i znanje i onda sam širila proizvodnju i sada sam zadovoljna. Biljke pre svega moraju da se prskaju preventivno od truleži i sa insekticidima i fungicidima radi zaštite od plamenjače. Svakih recimo desetak dana menjaju se preparati jer je u proizvodnji najbitnije zaštiti biljku. Radim i jednu količinu povrća, paradajz, krastavci, paprike i kupus i to prodajem ovde kod kuće u mojoj okolinu i to su stare mušterije i nema potrebe povrće da nosim na pijac, kaže Snežana.

Poput Snežane i ostali proizvođači cveća u Šumadiji kad krene jesen pripremaju svoje plastenike i biljke za zimu. I dalje su najviše tražene muškatle, begonije, petunije i sitnije cveće poput lepog jove.

Piše: Ana Rebić, RTV
Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.