PROMOCIJA „DUŠE SRBIJE“ U SANKT GALENU

Društvo Kultura

Promocija fotomonografije „Šumadija i Pomoravlje – duša Srbije“, autora Predraga Cileta Mihajlovića i Zorana Petrovića, održana je u Sankt Galenu (Švajcarska). Nakon velikog interesovanja za prošlogodišnju promociju u Ambasadi Republike Srbije u Bernu, novi susret sa autorima i saradnicima na izradi ove knjige organizovao je Radio Krug uz podršku pravoslavne Crkve Prepodobnog Simona Monaha u Sankt Galenu i Udruženja srpskih studenata u Švajcarskoj.

Fotomonografija „Šumadija i Pomoravlje – duša Srbije“ zajedničko je delo dvojice autora, fotografa Predraga Cileta Mihajlovića i Zorana Petrovića. Pisac teksta je Miodrag Stojilović, novinar i publicista, a urednik Mirko Demić, književnik. Likovnu sintezu uradio je prof. Vidan Papić, dok je urednik fotografije Imre Sabo, fotograf.

Fotomonografija je objavljena 2018. godine kada je Grad Kragujevac obeležio dva veka od proglašenja za prvu prestonicu moderne Srbije. Sa preko 250 fotografija autori i pisac teksta na slikovit način prikazuju značaj Šumadije i Pomoravlja kroz srednji vek, vreme ustanka i stvaranja države, pa sve do savremenog doba. Posebna pažnja posvećena je ljudima, njihovim običajima i navikama, očuvanju nematerijalne kulturne baštine.

„Duša Srbije“ je tokom 2018. i 2019. godine, pored promocije u Sankt Galenu i Bernu, zapaženo predstavljanje imala u pobratimskom gradu Sirenu, kao i u mnogim gradovima širom Srbije.

Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.