Promocija novog broja „Šumadijskih anala”

Društvo Kultura

Juče (sreda, 18. novembar) je u Istorijskom arhivu Šumadije Kragujevac promovisan novi broj „Šumadijskih anala”. U pitanju je 10 broj ovog časopisa Istorijskog arhiva za istoriografiju, arhivistiku i humanističke nauke. Izdavač „Anala” je Slavica Jagličić (direktorka Arhiva) a glavni urednik Predrag Ilić, istoričar.

Novi, 10. broj „Šumadijskih anala” donosi 14 radova iz oblasti: istoriografije, sfragistike (pomoćna istorisjka nauka o razvitku, izradi i upotrebi pečata na poveljama i spisima), istorijske građe i zaštite kulturnog nasleđa, arhivistike…

U rubrici „Dnevnici” Dušan Mijović je objavio rad „Crtice iz života mladog poreznika” (koji po mišljenju glavnog urednika „Anala” sem dokumentarnih i istorijskih ima i literarnu vrednost) dok su u odeljku „Prikazi” predstavljena tri rada Petra M. Demića „Društvo srpskih rodoslovaca ’Poreklo’” i dva Ninoslava Stanojevića o knjizi Katarine i Veljka Lekovića „Kragujevac između dva svezska rata” i (takođe od istog autorskog para) „Čedomir Milićević – Sećanje jednog avijatičara”.

Iz oblasti „Istoriografije” novi broj „Šumadijskih anala” donosi radove: Živojina Andrejića „Nadgrobni natpisi vojvodske familije Katić i drugih iz Rogače”, Boriše Radovanovića (prvog urednika „Anala”) „Kosovo i Metohija na Berlinskom kongresu 1878. godine – prilog istoriji Kosova i Metohije”, Slavoljuba Stankovića Taleta „Majski prevrat 1903. i porodica Aćima P. Prokića” i Nebojše Đokića „Gradski i opsadni topovi liveni u Kragujevcu”..

U rubrici posvećenoj istorijskoj građi Petar M. Demić je objavio rad o „Rodovima Klasničke kompanije (1772-1786)” (Prve banske krajiške regimente), Slavko Stepanović „Ratni zarobljenici i internirci kragujevačkog okruga na grobljima Ugarske” i Predrag Ilić „Rukopisna zaostavština Miodraga Pavlovića Krpe”, srpskog književnika, publiciste ali i obaveštajca o njegovim zabeleškama i sećanjima na pesnika Kostu Abraševića i Đuru Jakšića (po građi koja se čuva u našem Arhivu).

Glavni urednik „Šumadijskih anala” predrag Ilić ističe da časopis (koji postoji već 12 godina) posle dužeg vremena donosi i rad iz oblasti sfragistike (ili silografije) Aleksandra P. Ristića „Pečati levačkih knezova iz vremena prve vladavine kneza miloša Obrenovića” (prema građi iz Arhiva Srbije).

U rubrici o zaštiti kulturnog nasleđa piše Marija Kalićanin Krstić („Zaštita kulturnog nasleđa u Srbiji tokom 19. i 20. veka”) a u onoj posvećenoj arhivistici Boriša Radovanović („O zaštiti audio-vizuelne arhivske građe u Srbiji”).

Istoričar Slavko Stepanović svoj rad o zarobljenicima i internircima iz Kragujevačkog okruga na grobljima u Ugarskoj, rađena je po arhivskoj građi koja se čuva u Arhivu Srpske pravoslavne eparhije budimske u Sentandreji i u kojoj su pohranjeni podaci ljudi sa ovih prostora odvedenih u zarobljeništvo tokom Velikog rata, tamo preminuli i shranjeni na grobljima: Kermedu, Celdemeku, Kesegu, Đeru, Kapošvaru, Komarnu, Velikom Međuru, Somobothelju i mnogim drugim. Po njemu ovo je način da se podsetimo na ljude iz našeg kraja, zarobljenike i internirce u ugraskim logorima koji su već odavno poprilično zaboravljeni.

Ovaj, 10. broj „Šumadijskih anala” na naslovnoj korici ilustrovan je otiskom pečata u mastilu načelnika sreza pukovnika Živka Šokorca a na zadnjoj potretom Đure Jakšića.

Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.