Pronađena nova vrsta ptice u Srbiji

Društvo

U blizini niškog sela Bubanj u petak je pronađena nova vrsta ptice u Srbiji, a za to je zaslužan mladi ornitolog Slobodan Marković iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije, koji je snimio izuzetno retkog stepskog vivka, koji je tu zalutao tokom prolećne seobe.

Stepski vivak je kritično ugrožena vrsta koja decenijama strada zbog izlovljavanja na seobi i zimovanju i celokupna svetska populacija te ptice sada broji manje od 11.200 odraslih jedinki, navodi se u saopštenju Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije.

Stepski vivci gnezde se na nepreglednim travnim staništima u Rusiji i Kazahstanu, a sele se preko srednje Azije do zimovališta u Izraelu, Siriji, Eritreji, Sudanu i severozapadnoj Indiji. Izuzetno retko se sreću u Evropi  i to uglavom u jatima sa drugim vrstama ptica.

U poslednje dve godine naši ornitolozi su pronašli još četiri vrste ptica koje su prvi put zabeležene u Srbiji.

Na jezeru Rusanda kod Zrenjanina u septembru 2019. otkrivena je trobojna liskonoga, ptica poreklom iz Severne Amerike, a u januaru 2020. na Dunavu nedaleko od Novog Sada viđen je žutokljuni morski gnjurac, koji je verovatno doleteo iz dalekih tundri severne Azije ili Severne Amerike.

Na jezeru kod sela Karajukića Bunari na Pešteru u junu 2020. boravio je azijski zlatni vivak, poreklom iz tundri istočne Azije ili Aljaske, dok je početkom oktobra 2020. u Nacionalnom parku „Tara“ pronađena sibirska plavorepka, malena ptica pevačica koja se gnezdi na severu Evrope i Azije.

Piše: FoNet
Fotografija: Slobodan Marković/ Društvo za zaštitu i proučavanje ptica
Tagovi:

1 komentar

  1. Po naslovu proizilazi da je ovo do sada nepoznata vrsta,a nije tako. Naslov vam je pogresan I naivan.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.