Protest advokata Kragujevca zbog nacrta Zakona o parničnom postupku

Društvo

Više od 200 advokata učestvovalo je danas na protestu ispred zgrade suda u centru Kragujevca jer traže povlačenje nacrta Zakona o parničnom postupku koji je, kako su ocenili, nefunkcionalan i za gradjane i za advokate, rekao je advokat iz Kragujevca i član Advokatske komore Srbije Živorad Lekić.

Skup je organizovan kao 15-minutni protest upozorenja, uz plan da preraste u totalnu obustavu rada advokata ukoliko se nacrt ne povuče iz procedure.

Lekić je za agenciju Beta rekao da nacrt zakona uvodi stroga i restriktivna pravila koja „dovode u pitanje pristup sudu i pravdi“.

  • Tražimo da se povuče nacrt zakona i pristupi izradi novog i da se u većoj meri uključi advokatura, kazao je Lekić.

Naveo je da se advokati u Kragujevcu ne slažu sa „pomirljivim“ stavom Ministarstva pravde koje je za to da se postojeći nacrt koriguje i usaglasi sa stavovima advokature.

Prema rečima Lekića nacrt je „restriktivan“ jer predvidja plaćanje takse pre pokretanja postupka, odbacivanje tužbe ukoliko se ne plati, ograničeno pravo na ulaganje vanrednih pravnih sredstava, povratno dejstvo odredjenih pravnih akata, zatim elektronsku dostavu podnesaka, sudjenje putem video linka i konferencijske veze i drugo.

Piše: Gordana Mirović, Beta
Fotografije: Milan Nikić
Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.