PROTEST “ORUŽARA” KAO DEVEDESETIH – RADNICI PROBILI KAPIJU

Ekonomija Grad

Pokušaj rukovodstva fabrike „Zastava oružje” da spreči jednočasovni štrajk upozorenja ispred Upravne zgrade preduzeća, koji je usledio nakon propalih pregovora sa Ministrom odbrane, rezultirao je nasilnim prolaskom štrajkača.


Ako je suditi po postupcima sindikalnog rukovodstva „Zastava oružja” i njihovim izjavama izrečenim na jednočasovnom štrajku upozorenja ispred Upravne zgrade održanog danas, zbog neispunjenih radničkih zahteva, ponavlja se scenario devedesetiih. A da li će radnici imati onu snagu i moć, i biti jedinstveni u nameri da stvri isteraju do kraja ostaje da se vidi.

Naime, radnici su danas protestovali zbog neisplaćivanja traženog bonusa od 25.000 dinara, ali i zbog zahteva da se od 1. januara izuzmu iz obaveze umanjenja zarada, a fabrika iz najavljene privatizacije. Istovremeno oružari traže i odgovornost nekoliko predstavnika Ministarstva odbrane i predstavnik Upravnog odbora i rukovodstva fabrike zbog loših poslovnih rezultata poslednjih nekoliko godina i dovođenja fabrike na u „nezavidnu situaciju”, iako rukovodstvo tvrdi suprotno.

Na protestu je poručeno da radnici neće odustati od borbe za očuvanje fabrike i ispunjenje zahteva, odnosno sve dok im se ne isplati bonus od 25.000 dinara i ne počnu pregovori o ostalim zahtevima. Jedan od zahteva je i hitno odobravanje nepovratnih sredstava za unapređenje usova rada, s obzirom, kako tvrde organizatori štrajka, da sve više radnika umire zbog loših uslova rada.

Da oružare treba shvatiti ozbiljno govri i podatak da su organizovali drugi štrajk radnika za nedelju dana. Današnji je usledio pošto su u Beogradu propali jučerašnji pregovori predstavnika sindikata fabrike sa ministrom odbrane Aleksandarom Vulinom, kao i sa Nadzornim odborom fabrike u Kragujevcu, koji je tri puta menjan za tri godine.

Protest je, inače, protekao mirno i dostojanstveno, ukoliko se izuzme neuspeli pokušaj zaključavanja izlazne kapije fabričkog kruga po naređenju rukovodstva „Zastave oružja” u cilju sprečavanja odlaska ispred Upravne zgrade oružara gde je već bilo postavljeno ozvučenje. Radnici su napustili svoja radna mesta i u radničkim mantilima u koloni, na čijem je čelu bio transparent „Oružari”, krenuli ka izlazu. Izgledalo je kao da je vreme zaustavljeno iz tih čuvenih ’90-tih kada je bio veliki protest radnika „vojne industrije”.

Prema rečima predsednika amostalnog sindikata „Zastava oružja” Dragana Ilića izlazak radnika pokušalo je da spreči fabričko obezbeđenje, jer su od radnika tražili da se upisuju na kapiji, što su oni odbili.

„Probili smo kapiju, da bismo nastavili naš miran protest i odlazak do Upravne zgrade za koju smatramo da takođe pripada našoj fabrici, iako je udaljena nekoliko stotina metara od izlazne fabričke kapije. Samim tim mi nismo napuštali našu fabriku i nije bilo razloga da nas sprečavaju da izađemo dok se ne evidentiramo pojedinačno“, izjavio je Ilić dodajući da je celo jutro trajao pritisak na radnike. Rukovodstvo kažu pukušava, kao i 90-tih godina da speči radnike da izađu na ulicu.

“Bićemo istrajni i danas će štrajkački odbor odlučitii o sledećim koracima, ako bude potrebe radikalizovaćemo svoje proteste”, poručio je Dragan Ilić s ovog mesta.

Inače, na novinarsko pitanje kako je došlo do toga da se dijametralno razlikuju poslovni rezultati koje oni predentuju javnosti od onih kojim raspolaže rukovodstvo, predsednik samostlanog sindikata „Zastva oružja” je odgovorio:

„Mi verujemo da je bilo fingiranja poslovnih rezultata,zahtevaćemo takođe da nadzorni odbor utvrdi tačne činjenice, to smo juče zahtevali i od Ministra odbrane. Verujem da će biiti tolike odgvornosti da se to uradi, s obzirom da sve drugo bukvalno vodi fabrku u jedan ambis, u put bez povratka, gde vrlo lako možemo otići u bankrot i u stečaj”.

Dragan Ilić je šturo rekao na kraju da i proturanje priče kako je njemu za 30 odsto visa plata od ostalih sindikalaca namensih fabrika je samo pokušaj pritiska n njega, ali biće vremena i za tu priču kasnije, rekao je uzgred Ilić.

PIŠE: Elizabeta JOVANOVIĆ

Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.