Protest poljoprivrednika u Batočini zbog visokih cena goriva i đubriva (VIDEO)

Društvo Video

Poljoprivrednicima iz okoline Batočine koji su danas, sa početkom u 10 sati, održali miran protest upozorenja nadležnima, nezadovoljni visokom cenom nafte i mineralnih đubriva, pridružili su se i proizvođači iz Lapova i Rače.

Na raskrsnici kod autoputa u Batočini, prema Kragujevcu, bilo je parkirano 16 traktora i nekoliko desetina poljoprivrednika, koji su mirnim putem iskazali nezadovoljstvo, nemoć i brigu, a od države traže smanjenje cena goriva i đubriva, kako bi mogli da nastave sa obradom zemljišta, od čega žive.

Oni od ministra poljoprivrede traže da vlada subvencioniše naftu i đubrivo. U protivnom će radikalizovati protest.

-Ovde smo da upozorimo vlast da mora da ima kontakt sa poljoprivredom, a ukoliko ne odgovore na naš poziv, radikalizovaćemo proteste, pa će tako doći i do blokade saobraćajnica, zaustavljanja saobraćaja, pa ako bude moralo i za Beograd, kaže Milan Milošević, iz sela Viševac, opštine Rača.

On dodaje i da je došao da podrži kolege poljoprivrednike, i da izrazi brigu zbog cene azotnog đubriva, koje je poskupelo za tri puta u odnosu na prošlu godinu, za cenu nafte koja abnormalno raste i zbog subvencija, koje su, kako Milošević navodi zanemarljivo male i „ ne služe ničemu“.

-Nikad gore nije bilo, od kada se ja bavim poljoprivredom, kaže Radojica Matejić poljoprivrednik iz Batočine, koji sa svojim sinom obrađuje 120 hektara zemlje:

-Mi ovde ne bismo došli da smo zadovoljni ili iz nekog hira. Tražimo neka svoja prava, da vidimo da li mi trebamo ovoj državi. Kako naši ministri pričaju, milina je raditi poljoprivredu, nastavio je uz osmeh:

-Neka onda predsednik dođe da radi poljoprivredu ovde ako je toliko lepo.

Patrola policije u jednom službenom autu je samo nadgledala saobraćaj na vrlo prometnoj raskrsnici puteva.

Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.