Protesti poljoprivrednika širom Srbije: U podne počinju protestne vožnje i blokada saobraćaja

Društvo

Ovaj utorak biće obeležen protestima poljoprivrednika širom naše zemlje. Posle jučerašnjih propalih pregovora sa Vladom Srbije, oni su odlučili da će danas izaći na ulice i to poljoprivrednici u Kragujevcu, Kruševcu, Novom Sadu, Pančevu, Subotici, Čenti, Kovinu i Bogatiću. Učešće u protestima najavila je i Inicijativa za opstanak poljoprivrednika Srbije, Udruženje poljoprivrednika Stig, Naše mleko iz Mačve, Baski paori, Poljoprivrednici Bavanište i drugi poljoprivredni proizvođači. Prema najavama u podne će se okupiti u centru Bogatića.

Više detalja o ovom okupljanju donosi nam Đorđe Mijailović, reporter jutarnjeg programa „Probudi se“, dok nas je Sanja Ignjatović Eker izvestila o tom kako će vojvođanski seljaci i poljoprivrednici danas protestovati i gde će se okupljati.

Poljoprivrednici iz Mačve su najavili svoj skup tačno u podne u centru Bogatića i prema najavama oni će tu ostati do daljnjeg, neće se pomerati do ispunjenja njihovih zahteva. Nešto drugačije je situacija širom zemlje, negde će poljoprivrednici iću u protestne vožnje, negde će se blokirati saobraćaj a negde će samo skrenuti pažnju na svoje probleme gde će biti parkirani sa svojim mašinama pored puteva.

Poljoprivrednici su juče bili u Vladi Srbije, a do kasno sinoć trajao je sastanak poljoprivrednika u Mačvi gde su dogovoreni dalji koraci.

Milan Pajić, poljoprivrednik iz Badovinaca pojasnio je šta je sinoć dogovoreno na sastanku i koji su neki zaključci.

– U suštini sve je dogovoreno još ranije, ovi zahtevi su išli i pre toga, mi smo u ovoj borbi od prošle godine negde od februara meseca, krenuli smo sa pregovorima sa vladom i ministarstvom, ne znam više na koja vrata nismo bili i sa kim nismo razgovarali. Ovo je naš zadnji mogući apel, udružili smo se sa drugim udruženjima, nismo mogli sami da to izvedemo, nas stočara ima dosta manje i nismo mogli ništa da uradimo, vidite da vlada nije imala sluha. Jednostavno ovo je bio korak koji smo morali da napravimo, ovi protesti su ishod njihovog rada i svega ostalog – rekao je Pajić i dodao da otkad su najavili protest oni više nemaju kome da predaju svoje mleko.

– Od kad smo najavili protest mi više nismo dobri ni za jednu mlekaru. Naše mleko danas sutra će ići u kanalizaciju, naše mleko od danas više nije u otkupu – rekao je Pajić.

Sinoć je prećeno jednom od poljoprivrednika Mileti Slankamencu, a sada smo od Pajića saznali na koji način se još poljoprivrednici prisiljavaju i to oni koji najavljuju proteste i koji ih organizuju. Neki od njih od danas više neće moći da prodaju svoje poljoprivredne proizvode.

U Kisaču su se organizovali vojvođanski poljoprivrednici i tamošnja kolona će krenuti verovatno neposredno pre početka zakazanog protesta koji je zakazan u podne u Novom Sadu.

Goran Filipović, ratar iz Kisača otkrio je kakva je logistika protesta i da kolona traktora kreće oko 10 sati.

– Čekam naše saborce iz Čeneja u Rumenci se sastajemo sa našima iz Futoga i polako krećemo ka Novom Sadu. Odredište nam je zasada Sajam i tu ćemo se svi skupiti i odatle će neka grupa otići ispred Banovine, moraćemo tu da se podelimo jer se očekuje dosta veliki odziv, samo Čenej i Kisač daju negde oko 50 traktora a možda i više. To je dosta više no prethodnog protesta gde smo se mi sami organizovali, sada je tu već sedam potpisnika – rekao je Filipović i dodao da se sada u protest uključuju ljudi iz Šapca, Kragujevca, Rače, Padine, Kovačice, Subotice, Sombora.

Vojvođanski paori neće blokirati puteve, već će pokušati da skrenu pažnju protestnom vožnjom i eventualno će blokirati jednu traku kod Sajma u Novom Sadu.

Autor: TV Nova

Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.