PROTESTI U BEOGRADU I KRAGUJEVCU VEČERAS NA GLASU ŠUMADIJE

Društvo

Protestna šetnja „1 od 5 miliona“ od Vlade do televizije Pink biće održana danas, a građanima će se pridružiti studenti koji svoju protestnu šetnju započinju u Studentskom gradu na Novom Beogradu.

Okupljanje građana kod zgrade Vlade počeće u 18 časova, a protestna šetnja će se kretati Ulicom kneza Miloša, a zatim će preko Bulevara vojvode Putnika i Bulevara kneza Aleksandra doći do zgrade Radio-televizije Pink.

Građanima će se ispred Vlade obratiti glumac Branislav Lečić, a ispred televizije Pink će imati priliku da gledaju „Dnevnik slobodne Srbije“. Prema najavama organizatora, kao simbol medijskog mraka i kontrole medija koji je obojio srpsku medijsku scenu u ružičasto, građani će u subotu podsetiti na etiku i kodeks novinara Srbije, a ujedno i poručiti da takva vrsta propagande u našoj zemlji više nije poželjna.

Organizatori su pozvali sve učesnike šetnje da prate uputstva redara i suzdrže se od uvredljivih komentara, kako zbog svoje, tako i zbog bezbednosti svih okupljenih.

Okupljanje studenata koji će se pridružiti šetnji do televizije Pink počinje u 16 časova kod Studentskog grada na Novom Beogradu. Studentskoj šetnji će prethoditi kraći di-džej nastup muzičara i autora velikog protestnog hita „Barbara – the singing bot“, „Sevdahbaby“, a prisutnima će se obratiti profesor Oliver Tošković.

Protestna šetnja će krenuti od Studentske ulice do Pariskih komuna, odakle će se preko Bulevara Mihajla Pupina uputiti ka Brankovom mostu, i dalje nastaviti Brankovom ulicom, Zelenim vencom, Prizrenskom ulicom a onda ići preko Terazija, Ulicom kralja Milana, Kralja Miloša i pridružiti se ostalim demonstrantima kod Vlade.

Kako se ističe na društvenim mrežama, jedno od glavnih pitanja zbog čega demonstranti idu pred TV Pink je postavljanje pitanja ko je naručio spot protiv Olivera Ivanovića, ubijenog kosovskog političara, protiv koga je preko ove TV stanice vođena antipropaganda u vreme lokalnih izbora na Kosovu u jesen 2017. Rasvetljavanje ubistva Ivanovića je među zahtevima protesta. Dolazak pred Pink tema je velike debate u javnosti, delom i zbog incidenata tokom upada demonstranata u zgradu RTS-a 16. marta uveče, nakon čega su usledila hapšenja, pa puštanja uhapšenih demonstranata.

Najavu dolaska pred Pink prate napetosti i sitniji incidenti. Očekivanja su podignuta nakon događaja u četvrtak kada su lideri Saveza za Srbiju pokušali da ostave zahteve na pisarnici gradske skupštine (Stari dvor), a pred njih izašle članice vladajuće SNS i Saveta za rodnu ravnopravnost, uglavnom zaposlene u gradskoj upravi. U međusobnom verbalnom duelu i gužvi dve žene su se onesvestile. Lideri SZS potom su se udaljili i sa pristalicama sklonili ogradu sa radova u Kolarčevoj ulici i kratko demonstrirali na Trgu republike, tražeći da REM reaguje na kršenje zakona od strane televizija pod kontrolom vlasti. Opozicija traži između ostalog smenu zamenika gradonačelnika Gorana Vesića, kao i da se građani izjasne o urbanističkim zahvatima u naseljima u kojima žive, na referendumima.

Glas Šumadije će od 18 i 30 sati preuzimati direktan program TV Šabac i prenos protestne šetnje u Beogradu. U isto vreme na fb stranici našeg portala može se pratiti protest u Kragujevcu,

Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.