Prvi sastanak mirenja štrajkača i Fijata završen bez dogovora

Društvo Ekonomija

Prvi sastanak predstavnika Štrajkačkog odbora Fijat plastika i kompanije Fijat u postupku mirenja uz posredovanje državne Agencije za mirno rešavanje radnih sporova završen je danas bez dogovora. Sastanak je održan u predstavništvu Fijata u Beogradu i trajao je gotovo četiri sata.

Predsednik Štrajkačkog odbora i učesnik današnjeg sastanka Zoran Miljković rekao je agenciji Beta da se na prvom mirenju nije ni očekivalo konačno rešenje po zahtevima radnika koji štrajkuju od februara 2021. godine.

Miljković je rekao da je danas bio održan jedan trilateralni sastanak, sa svim učesnicima, a zatim odvojeni sastanci Štrajkačkog odbora i kompanije Fijat sa miriteljkom.
Prva runda mirenja završena ja zajedničkim sastankom, kazao je Miljković i objasnio da će se ubuduće svi razgovori voditi samo trilateralno.

Miljković je rekao da je Štrajkački odbor ponovio da je „uslov svih uslova“ i da se o tome ne pregovara da se vrate mašine koje su premeštene iz fabrike tokom štrajka, a da se na posao vrate radnici koji su poslati na prinudni odmor.
„Crvene linije“, odnosno zahtevi radnika, su da se regres vrati na nivo od pre 1. januara 2021. godine i isplati sav iznos koji je umanjen po tom osnovu.

Radnici traže i da za vreme plaćenog odsustva primaju 65 umesto sadašnji 60 odsto, čime će biti izjednačeni sa kolegama u Fijat Krajsler automobili Srbija.

Prema rečima Miljkovića, Štrajkački odbor danas je izneo predloge, kako je rekao, za rešenje finansijske konstrukcije, koji podrazumevaju izvesne olakšice za poslodavca.
On je rekao da će u vezi sa tim imati u četvrtak sastanak sa ministarkom rada Darijom Kisić Tepavčević, uoči druge runde mirenja.

Drugi sastanak mirenja je zakazan za prekosutra, četvrtak 9. septembra u Beogradu sa početkom u 11 časova.
„Mi smo ranije obavestili javnost i Agenciju da nećemo moći iz finansijskih razloga da odlazimo na sastanke u Beogradu. Medjutim, odlučili smo da još u četvrtak odemo u znak dobre volje“, kazao je Miljković.

Dodao je da je takodje u znak dobre volje Štrajkački odbor odustao od najavljenog nastavka štrajka u četvrtak, ali da će dalji tok obustave rada zavisiti isključivo od ishoda narednog sastanka.

„Nismo ni očekivali rešenje na prvom sastanku, ali zato, u četvrtak hoćemo da čujemo konkretne predloge i ustupke od strane poslodavca. Sve mimo toga smatraćemo kupovinom vremena za Fijat i nastavićemo štrajk“, zaključio je Miljković.

Piše: Gordana Mirović, Beta

Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.