Prvi slobodan termin za izdavanje dokumenta preko eUprave kraj jula, lično kraj avgusta

Društvo Grad

Od početka juna u svim policijskim upravama i stanicama u Srbiji dnevno se podnosi u proseku oko 10.000 zahteva za izdavanje pasoša i ličnih karti. Dok svakodnevno oko 8.500 građana dođe u policijsku stanicu da podigne lična dokumenta, saopštilo je nedavno Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Rekord je bio prošlog ponedeljka, kada je izdato 9.139 pasoša i 3.164 lične karte, naveo je MUP, uz napomenu da je u prvoj polovini juna u odnosu na isti period 2019. godine, pre izbijanja pandemije korona virusa, broj zahteva za izdavanje veći za 40 odsto.

Da je situacija alarmantna i u Kragujevcu, žale se i Kragujevčani.

  • Za izdavanje lične karte čekali smo od 11h do 19.30h, jer su gužve ogromne. I jedno obaveštenje, da se lično za pasoš, odnosno ličnu kartu zakazuje tek za 21. avgust. Ako planirate nekuda, a nemate putna dokumenta, spremite živce, kaže jedna Kragujevčanka.

Ipak, situacija deluje “optimističnije” kada pokušate da se prijavite za izdavanje pasoša, preko eUprave jer je prvi slobodan termin 23. jul.

U Ministarstvu napominju da je povećan broj šaltera sa 390 na 480, a u najopterećenijim policijskim stanicama produženo je i radno vreme. Dodaju i da usled epidemiološke situacije, veliki broj građana nije pravovremeno produžio ili zamenio lična dokumenta, zbog čega je ove godine znatno povećan broj zahteva.

A povećanom obimu izdavanja dokumenata svakako je kumovalo i to što će, za razliku od prethodne godine, daleko veći broj građana letovati van zemlje.

Iz Policijske uprave Kragujevac kažu da je u prethodnim mesecima više od 50 odsto kapaciteta od ukupnog broja termina bilo slobodno, ali da se situacija promenila.  

Ministarstvo unutrašnjih poslova, istaklo je, da je preduzelo sve mere kako bi efikasno odgovorilo na povećane zahteve građana. Ali i uputilo molbu da građani na vreme provere važnost svojih putnih isprava i ličnih dokumenata i pravovremeno podnesu zahtev za izdavanje novih, ne čekajući zadnji trenutak, pred istek dokumenta.

Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.