PSG: Dodeljivanje ordena Kačavendi, optuženom za najteže moralne prekršaje je sraman čin

Društvo

Saopštenje prenosimo u celosti.

Pokret Slobodnih Građana (PSG) izražava duboko zgražavanje i ogorčenost povodom odluke Srpske pravoslavne crkve (SPC) da odlikuje Vasilija Kačavendu ordenom Svetih novomučenika kragujevačkih. Ovaj orden je ustanovljen kao sećanje na nevine žrtve streljane u Kragujevcu, a dodeljivanje ovakvog priznanja čoveku optuženom za najteže moralne prekršaje predstavlja sraman čin koji duboko vređa osećanja svih građana Srbije.

Podsećamo javnost da je Vasilije Kačavenda optužen za silovanje Milića Blažanovića, siromašnog đaka kome je obećao novac za školovanje. Ovakvo postupanje predstavlja krajnje dno moralnog posrnuća i ne sme biti prećutano niti nagrađivano.

PSG smatra da je dodeljivanje ovakvog ordena Kačavendi čin koji podriva osnovne moralne vrednosti našeg društva i šalje pogrešnu poruku, naročito mladima. Srpska pravoslavna crkva bi trebalo da bude stub moralnosti i etičnosti, a ovakvim potezima samo produbljuje jaz između sebe i naroda.

Pozivamo SPC da preispita svoju odluku i povuče odlikovanje Vasiliju Kačavendi, te da se javno izvini porodici Blažanović i svim građanima Srbije. Takođe, apelujemo na državne institucije da se ozbiljno pozabave ovim slučajem i osiguraju da pravda bude zadovoljena. Pokret Slobodnih Građana će nastaviti da se bori za pravdu, istinu i moralne vrednosti u našem društvu, te pozivamo sve građane da nam se pridruže u ovoj borbi.

Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.