PSG: GRAĐANI DA SE BEZ STRAHA PRIJAVE ZA NOVAC OD DRŽAVE

Politika

Pokret slobodnih građana poziva sve građane da se prijave za državnu pomoć u iznosu od sto evra koja je najavljena kao mera za suzbijanje ekonomske krize izazvane virusom COVID-19.

  • Smatramo da je ministar finansija Siniša Mali najavom da će građani morati da se prijave da im je pomoć neophodna, uneo dodatnu zabunu pošto je ranije najavljeno da je ovo „helicopter money“ namenjen da se pospeši privreda, a ne socijalna pomoć. Ovome je dodatno doprinela i neodgovorna izjava Aleksandra Vučića da će on odbiti ovaj novac i ostaviti ga državi. Ukoliko je njemu lično nepotreban novac, što odavno nije tajna, može ga pokloniti bilo kome od građana bez primanja.

Mera pomoći od sto evra svim punoletnim građanima opisuje neselektivnu podelu novca stanovništvu u kriznim situacijama kada nema vremena da se pravi izbor materijalno najugroženijih grupa stanovništva i pozitivna diskriminacija na osnovu toga, kažu u PSG.

  • Ova mera je opravdano kritikovana od strane stručne javnosti i sada se kao alternativa nudi novi model. Pored bezuslovne podele sto evra penzionerima i socijalno ugroženima, ostali građani treba da pozovu  telefonom i zatraže pomoć.

Iskustvo nas uči da bi primena ovakve mere bila poverena „volonterima“ SNS-a, kao i dosadašnje akcije podele paketa hrane ugroženim penzionerima. Zloupotrebe koje su zaštitni znak vladajućeg režima su očigledne. Obzirom da nam posle vanrdenog stanja slede redovni izbori, jasna je namera da se najavljena podela koristi kao predizborna kupovina sigurnih glasova.

Masovno prijavljivanje će obesmisliti ovu prevaru i pokazati da li zaista ima novca za sve. Ako ipak uspemo da se „probijemo“ kroz SNS telefonske centrale i da dobijemo novac, možemo tim novcem pomoći onima kojima je to najpotrebnije.  Svako od nas poznaje nekog ko je morao da zatvori svoj mali biznis, ko je ostao bez posla ili ko se vratio sa rada u inostranstvu i polako ostaje bez ušteđevine.

Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.