PSG: ZAGORKA DOLOVAC DA POKRENE POSTUPAK ZABRANE RADA SRPSKE DESNICE

Politika

Pokret slobodnih građana zahteva od Republičkog javnog tužioca Zagorke Dolovac da hitno pokrene postupak zabrane rada političke organizacije „Srpska desnica“ pod vođstvom Miše Vacića zbog nasilnog, diskriminatorskog, ali pre svega protivustavnog delovanja.

Javno izrečene pretnje Miše Vacića da će se obračunati sa „izdajnicima iz naših redova koji šuruju sa Šiptarima“ i da će takve predstavnike Srba proterati iz Bujanovca, kao i najnovijom izjavom upućenom gradonačelniku Šapca Nebojši Zelenoviću da je „došao da ga protera iz Šapca“ i da će ga „izložiti u zatvoru, da ga gledaju i da ga pljunu svaki dan“ predstavljaju dovoljan osnov za zabranu rada ove političke organizacije, ocenjuju u PSG.

  • To jasno proizlazi iz člana 55. stav 4. Ustava Republike Srbije koji kaže „Ustavni sud može zabraniti samo ono udruženje čije je delovanje usmereno na nasilno rušenje ustavnog poretka, kršenje zajemčenih ljudskih ili manjinskih prava ili izazivanje rasne, nacionalne ili verske mržnje“. Iz tog razloga zahtevamo hitnu reakciju Republičkog javnog tužoca Zagorke Dolovac da u skladu sa članom 80. Zakona o Ustavnom sudu pokrene postupak zabrane rada „Srpske desnice“.

Pokret slobodnih građana smatra da država mora efikasno da reaguje na ovakve pojave u društvu i da ne dozvoli propagiranje ideja i dalje širenje organizacija fašisoidnog karaktera i načina delovanja. Nastavak višegodišnje prakse ćutanja Zagorke Dolovac i u ovom slučaju biće dokaz da je pravni sistem države Srbije na izdisaju, a građanski rat u koji vlast uz pomoć svojih satelita gura društvo sve izvesniji.

Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.