Radi se Prostorni plan područja posebne namene sliva akumulacije Gruža

Društvo Ekonomija

Vlada Srbije donela je Odluku o izradi Prostornog plana područja posebne namene sliva akumulacije Gruža. Okvirna granica Prostornog plana obuhvata delove teritorija gradova Kragujevca i Čačka i opština Gornji Milanovac i Knić.

Okvirna granica Prostornog plana obuhvata delove teritorija gradova Kragujevca i Čačka i opština Gornji Milanovac i Knić, i to:1) na teritoriji grada Kragujevca cele katastarske opštine: Kamenica, Ljubičevac, Ramaća, Rogojevac i Stragari;2) na teritoriji grada Čačka cele katastarske opštine: Bresnica, Vujetinci i Ostra;3) na teritoriji opštine Gornji Milanovac cele katastarske opštine: Belo Polje, Vraćevšnica, Gornja Vrbava, Gornja Crnuća, Grabovica, Donja Vrbava, Donja Crnuća, Jablanica, Lipovac, Nevade, Prnjavor i Svračkovci;4) na teritoriji opštine Knić cele katastarske opštine: Bare, Bečevica, Borač, Brestovac, Brnjica, Bumbarevo Brdo, Grabovac, Grivac, Guncati, Dragušica, Dubrava, Žunje, Zabojnica, Kikojevac, Konjuša, Knić, Kneževac, Kusovac, Ljuljaci, Oplanić, Pajsijević, Pretoke, Radmilović, Rašković i Toponica.

Podsetimo, kako su za eKapiju rekli u Opštini Knić, s obzirom na to da je sada na snazi Plan posebne namene donet 1976. godine, a da poslednja izmena rađena 2011. godine zbog ogromnog broja primedbi nije usvojena 2013. godine, uvažene su primedbe da je jedino rešenje donošenje poptpuno novog Plana posebne namene za akumulaciono jezero Gruža.

Krajem prošle godine Vlada je donela odluku o izradi Strateške procene uticaja Prostornog plana područja posebne namene sliva akumulacija Gruža, a o tome čitajte u zasebnom tekstu.
Kako je navedeno u novoj Odluci, izrada Prostornog plana zasniva se na planskoj, studijskoj, tehničkoj i drugoj dokumentaciji, rezultatima dosadašnjih istraživanja i važećim dokumentima u Republici Srbiji.

Piše: eKapija
Vizija i dugoročni cilj donošenja Prostornog plana je obezbeđenje prostornih uslova za ostvarenje posebne namene područja, tj. za zaštitu i uređenje slivnog područja akumulacije Gruža u uslovima održivog razvoja planskog područja.
Konceptualni okvir planiranja, korišćenja, uređenja i zaštite planskog područja zasniva se na obezbeđenju uslova za:
– plansko korišćenje izvorišta vodosnabdevanja Gruža; – zaštitu i uređenje slivnog područja u skladu sa Elaboratom o zonama sanitarne zaštite izvorišta; – racionalno korišćenje i očuvanje prirodnih resursa; – zaštitu i unapređenje životne sredine, prirodnih i stvorenih vrednosti; – valorizaciju komplementarnih potencijala područja za razvoj; – prostorne, saobraćajne, privredne i druge oblike integracije područja sa okruženjem.
Prostorni plan će sadržati detaljnu razradu za prvu zonu zaštite izvorišta vodosnabdevanja.
Rok za izradu radne verzije Nacrta prostornog plana je 12 meseci, a novac za izradu Prostornog plana obezbeđuje Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture. Nacrt prostornog plana biće izložen na javni uvid u trajanju od 30 dana u sedištima jedinica lokalne samouprave koje su u obuhvatu Prostornog plana.
Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.