RADOMIR NIKOLIĆ ISPUNJAVA I POSLEDNJE PREDIZBORNO OBEĆANJE – PET U JEDAN

Ekonomija Grad

Atmosfera u javnim komunalnim preduzećima u Kragujevcu, priča zaposleni u jednom od njih, je „kao na parastosu“.

„Žene uglavnom plaču a sindikati se prave mrtvi“, kaže drugi.

„Nisu pažljivo slušali Radomira Nikolića (gradonačelnik Kragujevca, prim. Glas Šumadije) a on je jedini političar koji je ispunio sva svoja obećanja: rekao je da će biti stečajni upravnik i postao je; rekao je da neće biti investicija i nema ih; da će sport biti rekreativnog karaktera – i jeste; da će biti otpuštanja u javnom sektoru i ima ih; da će biti 16 u 1 i svedoci smo da je na dobrom putu da ispuni i to obećanje“, rezignirano priča treći „komunalac“.

Poziv za rangiranje zaposlenih

Poziv za rangiranje zaposlenih 2

Upravo poslednje predizborno obećanje gradonačelnika Kragujevca Radomira Nikolića razlog je za ovakvo prednovogodišnje raspoloženje u kragujevačkom javnom sektoru. Glas Šumadije je došao do pisma koje je, navodno, direktor novoformiranog JKP Šumadija Kragujevac uputio kolegama u Gradskim tržnicama, Parking servisu, Gradskim grobljima, Čistoća i Zelenilu, radno naslovljeno – Poziv za rangiranje zaposlenih. Reč je, zapravo, o preporuci da se organizuje neka forma internog konkursa na kome će svako od zaposlenih u ovim preduzećima moći da konkuriše za tri radna mesta. Hipotetički – diplomirani ekonomista u, recimo, Parking servisu mogao bi da konkuriše i za mesto naplate parkiranja na parkiralištima, pošto se najveća otpuštanja očekuju u administraciji.

O kandidatima bi trebalo da odlučuje „komisija za rangiranje“ koja će kandidate koji su se prijavili za određena radna mesta „o datumu, vremenu i mestu sprovođenja testiranja i razgovora pismeno obavestiti preko matičnog preduzeća dva dana pre utvrđenog termina“. Kandidati će biti rangirani prema Pravilniku o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji radnih mesta, koji bi trebalo da se primenjuje od trećeg januara.

Utvrđena je i tabela radnih mesta, po kojoj će postojati jedan direktor, čiji će kabinet imati troje zaposlenih, služba interne revizije dvoje, upravljanje kvalitetom dvoje… Služba opštih administrativnih poslova imaće 20 zaposlenih, prodaja i marketing 34, finansije i računovodstvo 21, logistika 51…

Tabela radnih mesta

Tabela radnih mesta 1

Tabela radnih mesta 2

Ukoliko se pogledaju planovi i programi poslovanja pet javnih komunalnih preduzeća koja će se ujediniti u jedno za 2018. godinu, može se videti da su Gradska groblja imala 77 zaposlenih, Tržnice 107, Parking servis 113, Čistoća 338, Zelenilo – 51. Upoređivanjem sa predviđenom sistematizacijom može se zaključiti da će oko 140 ljudi ostati bez posla.

Odbornik Šumadijske regije Pokreta slobodnih građana Bojan Stojadinović misli da „građani Kragujevca, i što je još važnije, glasači Srpske napredne stranke izgleda nisu dovoljno pažljivo pratili, ili nisu verovali u obećanja gradonačelnika Radomira Nikolića na proleće 2016. godine“.  I Stojadinović podseća na obećanja o rekreativnom sportu, da neće biti investicija, ali će biti otpuštanja i racionalizacije:

  • Kako je govorio, tako i radi, a poslednja sistematizacija u novoosnovanom preduzeću JKP Šumadija, i posledice koje će posle Nove godine nastati, su samo ceh loših političkih odluka građana Kragujevca iz aprila 2016. Svrha javno-komunalnih i javnih preduzeća su da pružaju što bolje i što jeftinije usluge građanima. Zaposleni u tim preduzećima nisu samo brojevi za postizanje određenih kvota, već su to živi ljudi, koji hrane svoje porodice. Drastična otuštanja u ovom sektoru će dovesti do socijalne katastrofe mnogih porodica a javni sektor gotovo sigurno, tako osakaćen, neće moći da pruži one usluge građanima zbog kojih postoji, a to će se videti već u prvoj polovini naredne godine..

U pokretu „300 Kragujevčana“ kažu da je „najavljena nova tura otpuštanja radnika  predviđena je svim dokumentima koje je tokom godine usvojila Skupstina grada Kragujevca“.

  • Planirani budžet jasno pokazuje da će broj radnih mesta biti smanjen, sto se takodje vidi i u dokumentima o spajanju pet preduzeća u jedno, kao i u predviđenim prilivima sredstava od poreza na zarade. itd.
    Gradjani Kragujevca su po ko zna koji put neprijatno iznenadjeni, sto je posledica njihove neinformisanosti, a čiji je uzrok ocigledna namera aktuelne vlasti da Odluke donosi i vlast sprovodi u medijskom mraku i tamnom vilajetu. To sto odbornici neće, ili ne umeju da čitaju dokumenta, pa (ne)namerno dopuštaju da se kljucne Odluke usvajaju bez prigovora je problem broj 1 ovog skupštinskog saziva i greska svih nas koji smo ih birali. Čast izuzecima.

U pokretu „300 Kragujevčana“ podsećaju da bi „odbornici u Gradskom parlamentu trebalo da budu predstavnici gradjana i zaštitnici njihovih interesa, a ne predstavnici partija i čuvari stranačkih interesa i svojih sitnih benefita..

  • U godinama koje su pred nama nerealno je očekivati porast broja radnih mesta u Javnom sektoru, zato treba intezivno raditi na novim investicijama i graditi ambijent za razvoj privatnog sektora, a pogotovo na podsticaju  preduzetnika. U razvoju malih i srednjih preduzeca je prilika za otvaranje novih radnih mesta i najrealnija sansa za zaposljavanje gradjana Kragujevca, saopštava Informativna služba „300 Kragujevčana“.

„U Zajedno za Šumadiju smo, pored potrebe za redefinisanjem javnog sektora u gradu, uvek naglašavali i potrebu za visokim stepenom odgovornosti i ozbiljnosti u tom poduhvatu, uvažavajući osetljivost pitanja, njegove sve dimenzije i realnu pretpostavku da načini njegovog rešavnja nužno i značajno uslovljavaju tokove dešavanja na lokalnom nivou“, kaže odbornica ZZŠ Olivera Nikolić.  Dodaje da je važno da se u tzv. „rešavanju viška zaposlenih“, najpre iscrpe sve druge mogućnosti:

  • Nismo sigurni da je ova gradska vlast na taj način i sa svih aspekata sagledala aktuelno pitanje. Istovremeno smo, na najavu objedinjavanja nekoliko gradskih preduzeća u jedno, izrazili bojazan da takav jedan konglomerat nije primeren savremenim zahtevima i ekonomskom okruženju koje traži fleksibilnije forme organizovanja i ukazivali na izrazitu raznolikost njihovih delatnosti i struktura i sve druge specifičnosti čije uspešno usklađivanje u efikasan sistem zahteva zaista posebnu veštinu.  No, gradska vlast i gradonačelnik su ostali dosledni u svojoj nameri i otvoreno, hrabro i, odveć smelo smanjenje broja zaposlenih u, tada još, budućem preduzeću predstavljali kao jedan od osnovnih ciljeva ovakve odluke, potpisujući se, zapravo, poverenjem koje su im građani velikodušno podarili.

Olivera Nikolić smatra da je sada, kada se primaklo  vreme realizacije odluke o objedinjavanju pet preduzeća u jedno – mučno, a najviše je, na žalost, nesvrsishodno.

  • Jedini realni zaključak, čini nam se, jeste da je na delu ostvarenje najavljenog i ispunjenje obećanog, u već poznatom maniru aktuelne gradske vlasti, odveć hrabro i smelo.

U međuvremnu, tokom prošle nedelje, u Vodovodu su zaposleni organizovali, medijski gotovo neprimećen, štrajk upozorenja. Prema informacijama koje su stigle do javnosti, radnici Vodovoda nisu zadovoljni platama. Reč je, inače, o preduzeću za koje se smatra da je „izbeglo“ spajanje zbog „koalicionog potencijala“ koji ima Socijalistička partija Srbije koja, tradicionalno, kadruje u ovoj firmi.

 

Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.