Radna grupa: Za Kragujevac su najvažniji Severna obilaznica i Gružanski koridor

Ekonomija Grad
  • Srbija će sama obezbediti sredstva za realizaciju Gružanskog koridora, na kome će stoprocentno raditi srpske građevinske kompanije sa našim inženjerima i radnicima, istakao je ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović na prvoj sednici Radne grupe za praćenje i realizaciju projekta “Izgradnja Severne obilaznice oko Kragujevca i izgradnje državnog puta od Kragujevca do veze sa državnim putem u Mrčajevcima“.

Pored predsednika opština koje gravitiraju Gružanskom koridoru Čačak, Knić i Kraljevo, članovi Radnog tima su gradonačelnik Kragujevca Nikola Dašić i pomoćnik gradonačelnika za realizaciju kapitalnih projekata i saradnju sa Vladom Srbije Aleksandar Milošević.

  • Srbija konačno ima ekonomsku snagu da sama obezbedi sredstva za realizaciju velikih infrastrukturnih projekata, kakav je Gružanski koridor, i nema potrebe da se u tolikoj meri kao ranije oslanja na strane partnere koji su nam obezbeđivali finansiranje projekata. Postoji mnogo projekata koje izvodimo u Šumadiji, ali su za Kragujevac bez sumnje najvažniji Severna obilaznica i Gružanski koridor, kojim će se grad Kragujevac povezati sa Moravskim koridorom, rekao je ministar Momirović.

Izgradnja Severne obilaznice oko Kragujevca je izuzetno važan projekat, pomenuta obilaznica će planiranom trasom povezati najznačajnije ulazno izlazne pravce: državni put IB reda br. 24 Batočina-Kragujevac-Kraljevo, državni put IB reda br. 25 Kragujevac-Topola, državni put IIA reda br. 177 Kragujevac-Gornji Milanovac i izlazni krak državnog puta IB reda br. 24 Batočina-Kragujevac-Kraljevo, prema Kraljevu i Čačku. Izgradnja Severne obilaznice oko Kragujevca će dovesti do punog izražaja pogodnog saobraćajno geografskog položaja i povoljne saobraćajne pristupačnosti grada i njegov značaj u regionu i državi.

Što se tiče sledećih koraka, Javno preduzeće Urbanizam ulazi u izradu urbanističkog projekta, a rok za završetak projekta za prvu fazu od 5 kilometara Severne obilaznice je kraj septembra. Rok za usvajanje Plana detaljne regulacije Severne obilaznice je kraj godine. Nakon usvajanja urbanističkog projekta ulazi se u postupak dobijanja lokacijskih uslova, nakon čega započinje postupak eksproprijacije zemljišta, a naredne faze su izrada glavnog projekta za građevinsku dozvolu i izvođenje radova.

Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.