Radnici Fijat plastika mesec i po u štrajku, protest premeštaju na ulice

Društvo Ekonomija

Posle ponovljenih neuspešnih pregovora sa poslovodstvom kragujevačke kompanije „Fijat Krajsler automobili Srbija“ ( FCA) , Štrajkači odbor „Fijat plastika“ nastavlja generalni štrajk i poziva ostale radnike Fijata i kooperanata na proteste koje će premestiti na ulice Kragujevca.

Radnici „Fijat plastika“ , firme koja proizvodi branike za vozila Fijat 500 L, saopštenjem su se obratili javnosti u kome tvrde da poslovodstvo FCA u Kragujevcu pokušava da „finansijski iscrpi radnike i da odustanu od štrajka“.

  • Ne obazirući se na štrajk, FIAT nastavlja sa svojim bahatim ponašanjem, ignorisanjem opravdanih zahteva radnika, kršenjem zakona i čak ignorisanjem naloga Inspekcije rada, zbog čega neminovno sledi eskalacija radničkog protesta. Naime, FCA Srbija zloupotrebljava neradne dane u koordinaciji sa FIAT Plastikom, sa namerom da se štrajkači finansijski iscrpe i odustanu od štrajka,što se, naravno, neće desiti, piše u saopštenju sindikata „Fijat plastika“.

Sindikat ističe da „sledeći primer FCA Srbija, Fijat plastik je odbio da radnicima dostavi Pravinik o radu oglušujući se o naloge Inspekcije rada“.

  • Pored toga, moramo da se osvrnemo i na poziv radnika kragujevačkog FIAT-a na rad u Slovačku, koji smatramo neprimerenim i nepoštenim. Najpre, uslovi su daleko od zadovoljavajućih, čak gori nego preko raznih agencija koje se time bave. A zatim, pitamo se, da li je Fijatu omogućeno korišćenje svih mogućih subvencija da bi obezbedio posao za ljude koji žele da ostanu u Kragujevcu i u Srbiji ili da glumi dilera jeftine radne snage. Za kraj, da kažemo da će se radikalizacija protesta sastojati u preduzi manju svih raspoloživih pravnih radnji protiv FIAT Plastika, kao i prelivanje protesta na ulicu, na koji će biti pozvani da nam se pridruže svi radnici FCA Grupe i kooperanata, čim se za to steknu epidemiološki uslovi, stoji u saopštenju sindikata kragujevačkog preduzeća.

Da podsetimo, Štrajkački zahtevi radnika Fijat Plastik-a su vraćanje regresa na visinu koja je bila do 1. januara 2021. , plaćeno odsustvo da se vrednuje 65 odsto zarade i da se minuli rad plaća 0,5 odsto po godini radnog staža, kao što je to i u „Fijat Krajsler Automobili Srbija“.

Tekst i fotografija: Milan Nikić, N1
Tagovi:

1 komentar

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.