RADNICI FIJATA NA PLAĆENOM; U ZASTAVI ORUŽJU NE RADE UGROŽENE KATEGORIJE ZAPOSLENIH

Društvo Ekonomija

Grupacija Fijat Krajsler automobili (FCA) obustavlja proizvodnju na dve nedelje u većini evropskih fabrika, a tom odlukom menadžmenta FCA obuhvaćena  je i kompanija FCA Srbija u Kragujevcu, kako bi zaštitila radnike od pandemije korona virusa i prilagodila poslovanje padu tražnje.

Predsednik Samostalnog sindikata u kragujevačkom Fijat Krajsleru Zoran Marković kaže da su zaposeni u  toj fabruci na plaćenom odustvu od prošlog petka, te da su u pogone trebalo da se vrate sutra( utorak). Danas je, medjutim, stigla odluka top menadžmenta FCA kojom će radnicima FCA Srbija plaćeno odustvo, zbog opasnosti od širenja virusa korona, da bude produženo do 27. marta. Radnicima kragujevačkog Fijat Krajslera, plaćeno odsustvo će, prema njegovim rečima, biti plaćeno sa 65  odsto od prosečne plate u toj fabrici u poslednjih dvanaest meseci.

Kompanija Fijat Krajsler automobili koja,  prema procenama analitičara, proizvodi oko 25 odsto svojih vozila u Evropi, navodi se u saopštenju FCA da će obustava rada, koja će trajati do 27. marta, omogućiti kompaniji da „efikasno odgovori na poremećaj tražnje na tržištu obezbeđujući joj da optimizuje ponudu“,.

U saopštenju se, prenose svetske agencije,  dodaje da će, pored Kragujevca, proizvodnja privremeno biti obustavljena proizvodnja u pogonima FCA u Italiji, i to u Melfiju, Pomiljanu, Kasinu, Mirafjoreu, Gruljaskou i Modeni, kao i mestu Tihi u Poljskoj. Italijanski sindikat radnika FIOM ocenio je odluku Fijat-Krajslera kao „neophodnu“.

Odluka Fijata je usledila nakon sličnih poteza drugih italijanskih proizvođača automobila i auto-delova, jer je epidemija koronavirusa zadala novi udarac evropskoj automobilskoj industriji koja se već odranije bori sa slabom globalnom tražnjom i strogim novim propisima o zagađenju vazduha. Prošle nedelje, proizvođač luksuznih automobila Ferari je objavio da zatvara svoje dve fabrike do 27. marta, jer trpi akutni nedostatak auto-delova. Proizvođač premijum kočnica Brembo, među čijim klijentima je i Maserati, saopštio je da će ove nedelje privremeno zatvoriti svoja četiri pogona u Italiji.

U Zastavi oružju, najstarijoj i najznačajnijoj vojnoj fabrici u Srbiji i šire, danas je, zbog aktuelne situacije vezane za širenje virusa korona i uvodjenja vanrednog stanja u Srbiji, formiran krizni štab, koji je odlučio da omogići svim oružarima starim izmedju 60i 65 godina da u narednom pareiodu ne dolaze na posao, odnosno da odu u samoizloaciju. Radne obaveze dok traje opasnost od virusa  korona, u Zastavi oružju oslobodjene su  majke sa decom uzrasta do deset godina, hronični bolesnici i druge rizične kategorije zaposlenih. Krizni štab je odlučio da se oužarima, koji zbog opasnosti od virusa korona, ne budu dolazili u fabriku, ne umanjuju zarade.

Predsednik Sindikata u Zastavi oružju  Dragan Ilić kaže da totalna obustava rada u toj kragujevačkoj fabrici, zbog preuzetih obaveza prema inostranim partnerima, te specifičnosti proizvodnje, nije preporučljiva, ali da su preduzete mere da se zaštite rizične kategorije radnika.

Piše: Zoran Radovanović
Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.