RADNICI KRUŠIKA OČEKUJU DA IM DRŽAVA OBEZBEDI POSAO

Društvo Ekonomija

Predstavnici reprezentativnih sindikata Krušika – UGS Nezavinost,  Samostalnog, Sloge i ASNS-a –  sutra (četvrtak, 5. mart) bi, kako je zvanično najavljeno, trebalo da razgovaraju sa nadležnima u Ministarstvu odbrane o više nego nezavidnoj situaciji u valjevskoj fabrici, koju i dalje karakterišu besparica, nedostatak delova i opreme, veliki dugovi i gubici koji su premašili 50 miliona dolara, višak zaposlenih i, naravno, teška besposlica.  Sastanak Krušikovih sindikalaca sa predstavnicma MO bio je,podsetimo, zakazan za prošli četvrtak , ali je, na zahtev nadležnih, odložen za tekuću sedmicu, odnosno za sutra, “tačno u podne“.

ADVOKAT VLADIMIR GAJIĆ: O KRUŠIKU ĆE SE ISTRAGA TEK VODITI, OD TOGA NEĆE MOĆI DA POBEGNU
Vladimir Gajić, advokat uzbunjivača iz Krušika Aleksandra Obradovića, izjavio je da su njegovom klijentu ugrožena osnovna prava, jer mu je suspenzija produžena do okončanja postupka koji se vodi protiv njega, a niko ne može da pretpostavi koliko će on trajati. On ističe da već pet meseci nisu predočeni dokazi koji terete Aleksandra Obradovića, mada su po zakonu trebali da mu budu predočeni odmah.
Podsetimo, Krušik je bio dužan da odluku o suspenziji povuče odmah onog dana kada je ukinut pritvor Obradoviću, što nije urađeno.
On je u skladu sa zakonom o radu, nakon što mu je određen pritvor 20. septembra, doneto je rešenje o njegovoj suspenziji, u kome se kaže da će ta mera trajati dok mu traje pritvor. Pritvor mu je ukinut 18. decembra, a sredinom januara su doneli novu odluku i produžili su mu suspenziju do daljnjeg. Tako da sada imamo paradoksalnu pravnu situaciju. To što će suspenzija trajati do okončanja postupka je direktno kršenje njegovog prava na rad, jer niko ne može da pretpostavi dokle će taj postupak da traje“, navodi Gajić za N1, i podseća da kod nas neki postupci traju i po deset godina.
Govoreći o istrazi koja je najavljena u Krušiku, koja bi trebalo da utvrdi da li su poslovima izvoza privilegovana pojedina preduzeća, on naglašava da se ona uopšte ne sprovodi.
„Oni ne vode istragu, jer bi se onda istraga vodila protiv njih. To je samo kamuflaža. Za tu vrstu provere je potrebno tri dana. Obradović, da se vodi istraga bi trebao da bude prvi koji će biti saslušan, ali ta se istraga ne vodi, što ne znači da se neće voditi u budućnosti. Oni od toga neće moći da pobegnu. To su krivična dela za koja je potrebna zastarelost od 25 godina“, kaže Gajić.
Prema njegovim rečima, Krušik je nastavio sa ranije dogovorenim poslovima, a kako Gajić navodi, dokaze o tome će se izneti uskoro.
„Opet se radi o prodaji ispod proizvodne cene. Krušik prodaje GIM-u, a GIM onda po duploj ceni prodaje dalje. Ova vlast je kabadahijska , jer njih ne zanimaju nikakvi dokazi, jer se istrage protiv njih ne vode“, zaključuje Gajić.

Predstavnici zaposlenih u Krušiku za list DANAS i Glas Šumadije kažu da su oni tražili da na sutrašnjem sastanku u MO, o problemima te fabrike, razgovaraju sa ministrom odbrane Aleksandrom Vulinom i(li njegovim pomoćnikom za materijalne resurse Nenadom Miloradovićem, zvanim “Baća”, koji je, koliko im je poznato, zadužen i za razvoj vojne industrije. Nisu, međutim, sigurni da će oni da im budu sagovornici, što donekle devalvirava ionako nevelika očekivanja sa kojima kreću put  Beograda.

  • Poučeni iskustvima iz dosadašnjeg odnosa države prema našoj, ali i ostalim vojnim fabrikama, koji  karakterišu odsustvo bilo kakve vizije  i strategije razvoja te industrijske delatnosti od koje živi više od 10.000 porodica u  Srbiji, ne očekujemo mnogo od sastanka u Ministarstvu odbrane. S druge strane, medjujutim, primorani smo da tražimo pomoć od te iste države, jer je Krušik u više nego nezavidnoj situaciji. Ne tražimo pomoć u novcu, već očekujemo da nam država, I u svojstvu većinskog vlasnika preduzeća, preko svojih diplomatskih predstavništava u svetu, obezedi izvozne poslove, pošto novih ugovora o prodaji mina i granata nemamo, kažu sindikalci Krušika.

Ponavljaju da se radnici pribojavaju šta će biti sa fabrikom posle izbora. Tim pre što, kako tvrde, imaju saznanja da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, krajem prošle nedelje, na sastanku sa poslovodstvima vojnih fabrika u Gornjem Milanovcu, direktoru Krušika Vladanu Lukiću navodno obećao finansijsku pomoć za isplatu dve mesečne zarade.  Pitajući se šta posle, podsećaju da zaposlenima u Krušiku akontacija zarada za januar, prošlog meseca , po prvi put u poslednjih 15-tak godina, nije isplaćena na vreme, već sa desetodnevnim zakašnjenjem, zbog čega su sindikalci, kao što smo već i pisali, najavili proteste i štrajkove i zatražili ostavku poslovodstva, čija su dva predstavnika, u medjuvremenu, nudila ostavke na funkcije  u tročlanom Bordu direktora.  

Pojedini Krušikovi sindikalci navode i da ima indicija da GIM i dalje, na osnovu ranije sklopljenih ugovora, prodaje proizvode te fabrike, i to na već poznat način, koji podrazumeva da mine i granate kupuje po fabričkim cenama, a da ih krajnjim korisnicima isporučuje dvostruko skuplji.

Piše: Zoran Radovanović
Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.