RADNICI TRAŽE BOLJE USLOVE RADA I OPSTANAK SINDIKATA

Društvo Ekonomija Grad

Radnici kompanije Fijat plastik ( nekadašnji Manjeti Mareli), stupili su 7. februara u štrajk upozor enja koji će biti nastavljen u prva tri dana naredne sedmice, nakon čega će, ukoliko im zahtevi vezani sa sindikalno organizovanje i uslove rada,  ne budu ispunjeni, radikalizovati protest.

    U Sindikatu Fijat plastika juče za Glas Šumadije kažu da od menadžmenta kompanije Fijat Krajsler automobili Srbija, koji je nadležan i za njihovu fabriku, traže najpre da prestane da razbija sindikalnu organizaciju u Plastiku. Pojašnjavaju da menadžment FCA Srbija već duže, u okviru tzv. preraspodele zaposlenih, iz Fijat plastika u FCA Srbija prebacuje radnike koji su članovi sindikalne organizacije u Plastiku, a na njihova mesta dovodi ljude iz   Fijatove fabrike automobila.

    -Tražimo da se definitivno prestane sa pokušajima razbijanja našeg sindikata, i da menadžment Fijata  poštuje sporazum koji smo potpisali u septembru prošle godine, prema kojem članovi naše sindikalne oganizacije koji su svojevremeno prebačeni u FCA, treba da budu  vraćeni u Fijat plastik kad se u fabrici za to stvore uslovi, što je sada slučaj. Iz Fijat palstika je, naime, otpušteno dvanaest dugogodišnjih radnika koji su bili angažovani posredstvom agencija za zapošljavanje , tako da su stvoreni uslovi da se naši članovi iz FCA  vrate u Plastik, kaže potpredsednik Sindikata u Fijat plastiku Zoran Miljković.

    Ističe, pritom, da su radnici Fijat plastika više nego nezadovoljni i uslovima rada u pogonu. Navodi da je fabričkim pravilnikom o bezbednosti i zdravlju radnika predvidjeno da temperatura u pogonu bude izmedju 15 i 28 stepeni Celzijusovih, a da je, realno, situacija dramatično drugačija.

   -Leti temperatura u pogonu neretko pr elazi i 35 stepeni, dok se u zimskim mesecima spušta i oko nule. Radnii više neće da rade u takvim uslovima i traže da se striktno poštuje  pravilnik o bezbedbnosti i zdravlju zaposlenih, kaže Miljković, napominjući da je sindikalna organizacija podnela prijavu Inspekciji rada protiv jednog od fabričkih rukovodilaca, „zbog zastrašivanja zaposlenih“, uoči započetog štrajka upozorenja.

    Ukoloko menadžment FCA Srbija do sredine naredne sedmice ne ispuni postavljene zahteve, Sindikat i radnici Fijat plastika će, poručuje naš sagovornik, da radikalizuju protest, i to u meri  i na način kojim će proizvodne trake u kompaniji Fikjat Krajsler automobili Srbija da budu zaustavljene u dužem vremenskom periodu.

 

Piše: Zoran Radovanović

Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.