RADOVANOVIĆ: RTS NIJE JAVNI SERVIS, VEĆ VUČIĆEV RAZGLAS

Komentar

Dragan Bujošević, generalni direktor RTS i Nenad Stefanović, glavni i odgovorni urednik informativnog programa, trebalo bi da podnesu ostavke iz ko zna koliko očiglednih razloga.

Pominjem tek neke:

– Objavili ste vest da je vojni helikopter, spasavajući ugroženu bebu iz Novog Pazara, sleteo na aerodrom u Surčinu, gde ga je dočekao ministar zdravlja Lončar. U helikopteru je stradalo sedmoro ljudi, premijer je zaštitio krivce, svoje ljude, a samo zbog vesti kakvu ste objavili – trebalo je da podnesete ostavke.

– Bujoševiću i Stefanoviću, 31. maja prošle godine, privatna predsednikova policija ili vojska, davila je i mučila novinare ispred Skupštine, sukobljavala se sa građanima na Terazijama, a vi na RTS o tome ni vest niste objavili. I zbog toga treba da podnesete ostavke!

– Kod vas u programu, u nečemu što se zove „Upitnik“, Aleksandar Martinović, jedan od čelnika SNS, koji za sebe kaže da je magarac, čini krivična dela pozivajući na nasilje i pokazujući fotografije dece i nekih mladih kao navodnih organizatora neprijavljenih demonstracija protiv Aleksandra Vučića. Ni vaša novinarka, ni vi, ništa niste učinili da bar sprečite ovakvo kriminalno delovanje u živom programu.
Da ne ređam dalje.

Po Zakonu o informisanju i Zakonu o medijskom javnom servisu, pogledajte samo članove 4 i 7, vi ste dužni, obavezni za štitite javni interes tako što ćete tačno, pravovremeno, objektivno, profesionalno informisati javnost, građane koji vas finansiraju, o relevantnim događajima i dešavanjima Vi to ne radite – i za to treba da podnesete ostavke!

Vi čak činite suprotno od osnovne obaveze koju vam zakon propisuje.

RTS nije javni servis, nije čak ni državna RTS, nego ste ga vi pretvorili u nešto što bih ja nazvao – RTV RAV – Radio televizijski razglas Aleksandra Vučića.

Bujoševiću i Stefanoviću, znam ja da me nećete poslušati, da nećete podneti ostavke, ali, zapamtite – i pre dvadeset i neku godinu predlagao sam Jednome i nekima da podnesu ostavke, da se mirno povuku… Nisu hteli milom, pa su posle morali silom! A u međuvremenu je, zahvaljujući i njima, bilo mrtvih!

Ja sam, mi smo, protiv toga da opet neko strada, ali vi svojim i činjenjem, i nečinjenjem, služeći Njemu, provocirate javnost, provocirate neko novo nasilje!

Toga morate biti svesni!

Vama mladim novinarima u mojoj bivšoj kući imam samo jedan savet, nemojte raditi bilo šta i nemojte pristati na nešto zbog čega biste se jednog dana mogli kajati! Ja to govorim svima vama u RTS, kao što govorim i svojim mladim kolegama i saradnicima u svom „Danasu“.

Bujoševiću i Stefanoviću, podnesite ostavke, vi najbolje znate zašto!

Rade Radovanović,
urednik i osnivač lista „Danas“,
bivši novinar Radio Beograda

Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.