Radovi na unapređenju energetske efikasnosti OŠ „Radoje Domanović“ u vrednosti od 35 miliona dinara

Grad

Radove na unapređenju energetske efikasnosti objekta OŠ “Radoje Domanović“, obišla je danas ministarka rudarstva i energetike, Zorana Mihajlović, u pratnji gradonačelnika Kragujevca, Nikole Dašića.

Reč je o trećem projektu koji Grad Kragujevac realizuje sa Ministarstvom rudarstva i energetike. Vrednost projekta je 35 miliona dinara od kojih je Ministarstvo obezbedilo 20 miliona a Grad 15 miliona dinara.

  • Škola jeste stara 136 godina ali od 1970. godine nije promenjena stolarija. To je projekat koji je Ministarsvo zajedno sa gradom Kragujevcom finansiralo. Pitanje podizanja energetske efikasnosti nije samo pitanje smanjenja računa za toplotnu i električnu energiju već i pitanje razvoja, kvalitetnijeg života i rasta životnog standarda. Do početka nove školske godine sve će biti spremno, rekla je ministarka Mihajlović.

Ona je naglasila i da je važno da se razmišlja o zaštiti životne sredine u svakom projektu, ali i da decu učimo o tome.

  • Kada radovi budu gotovi, osim što će gradski budžet uštedeti zbog manje potrošnje, biće smanjena i emisija ugljen-dioksida za 120 tona godišnje. Država ima nacionalni cilj da u naredne četiri godine potrošnja energije bude niža za najmanje 30 odsto i zato će država pomoći i lokalnim samoupravama i domaćinstvima da budu deo projekta racionalne potrošnje energije, istakla je Mihajlović.

Gradonačelnik Nikola Dašić, rekao je da se i Kragujevcu i Srbiji danas rešavaju najbitniji i najaktuelniji problemi kojima se bave razvijene zemlje u Evropi i svetu.

  • Konačno smo u poziciji da rešavamo probleme kojima se bave i razvijene države u Evropi. Nismo više država koja se bavi samo egzistencijalnim problemima. Vodimo računa i o udobnosti učenika i zaposlenih, uštedama i zaštiti životne sredine. Ova Vlada je pokazala da idemo u korak sa svetom, kazao je gradonačelnik Dašić.

OŠ “Radoje Domanović“ jedna je od najstarijih škola u gradu koja datira iz vremena Miloša Obrenovića, a njen novi deo je sagrađen 1970. godine.

  • Do danas nisu zamenjene instalacije, a ovim projektom grad je uz podršku Ministarstva, uz druge mere energetske efikasnosti, to učinio. Sve to govori koliko je ovakva intervencija bila neophodna školi. Pored komfora, ušteda na računima za toplotnu i električnu energiju je izuzetno velika a to nam potvrđuje primer OŠ “Stanislav Sremčević“ koja je za 40 procenata umanjila račune, podsetila je načelnica Šumadijskog okruga, Biljana Ilić Stošić.

Direktor OŠ “Radoje Domanović“, Milan Vukašinović, kazao je da su se radovi izvodili bez poteškoća i prekida nastave, ali da očekuje da će i do sada visoki rezultati učenika, u novom, komfornom ambijentu škole biti još bolji.

Posle energetske sanacije objekata osnovnih škola ’’Stanislav Sremčević’’ i ’’Prota Stevan Popović’’ u Čumiću, OŠ ’’Radoje Domanović’’ je treća škola u kojoj se završava sanacija. Dok je za sređivanje OŠ ’’Mirko Jovanović’’ na poslednjem konkursu Budžetskog fonda za energetsku efikasnost Ministartsva rudarstva i energetike, Grad je dobio 20 miliona dinara.

foto: Grad Kragujevac
Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.