Radovi na uređenju platoa ispred zgrade Gradske uprave

Servisne informacije

U toku su radovi na novom projektu uređenja zelenih površina ispred zgrade Gradske uprave koje izvodi Sektor zelenila JKP Šumadija Kragujevac.

Ideja da se ovaj zeleni prostor rekonstruiše i estetski oplemeni novim biljkama u oblasti hortikulture nastala je ove godine.

U Kragujevcu smo početkom septembra ove godine imali priliku da pod pokroviteljstvom ambasade Kraljevine Holandije u okviru projekta „Zeleni gradovi Srbije“ ugostimo klaster holandskih kompanija iz ove oblasti. Kao što znamo, glavni lider u oblasti hortikulture je Kraljevina Holandije. Tom prilikom smo saznali mnogo iz oblasti inovacija i novih tehnologija kada je u pitanju ozelenjavanje javnih površina u gradovima. Danas imamo priliku da ovde, na platou ispred zgrade Gradske uprave vidimo da su neka usvojena znanja našla svoju primenu, izjavila je Danka Andonovski, član Komisije za privredu, razvoj, investicije, urbanizam i planiranje Privremenog organa Grada Kragujevca i dodala da su, dve glavne teme u koje se investira kada je u pitanju urbano življenje – održiva urbana mobilnost i ozelenjavanje.

U okviru novog projekta, na zelenom prostoru od oko 4 200 m2 urađeno je 80% radova koji su planirani. Polovina površina je pod travom, pa je bilo neophodno zatraviti novom količinom postojeće površine koje su bile oštećene, izgažene i suve.

Urađena je jedna vrsta soliterne sadnje u skladu sa prirodnim načinom i oblikom uređenja, što podrazumeva najpre sadnju visokih biljaka četinara, topijara, spiralnih i stubastih hameciparisa.

Biljana Tonić, rukovodilac nadzora i održavanja parkova u Sektoru zelenila JKP Šumadija Kragujevac izjavila je, da smo za sadnju upotrebili biljke koje ovde mogu da opstanu duže vreme. Pokušali smo da odradimo nove uglove, da ozelenimo novim dekorativnim biljkama – stubastim, spiralnim tujama, listopadnim četinarima i lišćarima, a u zadnjem delu koji je pokrivka za tu zelenu površinu planirana je sadnja perena i postavljanje malča i belih oblutaka kamena da upotpune lepotu parka.

Pored rekonstrukcije raznovrsnog cvetnog zasada, prostor duž staze koja vodi do zgrade Gradske uprave oplemenjen je rasadom lavande.

Sadnjom veće količine biljaka i cveća, poboljšavamo mikroklimu i utičemo na stvaranje kiseonika koji je neophodan za život.

Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.