Rak dojke je izlečiv u preko 90 odsto slučajeva ako se otkrije na vreme

Društvo

Povodom Međunarodnog dana borbe protiv raka dojke, Udruženje za edukaciju i podršku ženama u borbi protiv raka dojke „Volјa“ organizovalo je razgovor sa lekarima Kliničkog centra Kragujevac koji su i članovi stručnog veća ovog udruženja.

Koliki je značaj rane dijagnostike i koje su to dostupne i delotvorne terapije u onkološkom lečenju, kako se suočiti sa obolevanjem i kako doprineti da lečenje bude lakše i uspešnije, samo su neka pitanja na koja su odgovarali dr Jasmina Nedović internista onkolog, dr Marko Spasić hirurg i dr Sanja Milojević radiolog.

  • Cilj uspešnog lečenja je rano otkrivanje karcinoma dojke kao i dostupnost modernih terapija za lečenje. Rani karcinom dojke ne možemo da preveniramo primarno jer ne znamo zbog čega on nastaje ali možemo da radimo na sekundarnoj prevenciji. Sekundarna prevencija podrazumeva skrining mamografiju koja je veoma bitna i mi tokom celog ovog meseca zapravo podižemo svest uslovno zdravih žena da se odazovu  pozivu na skrining. Žene preko 50 godina potrebno je da jednom u dve godine urade mamografiju jer tada mogu da se uoče promene koje mogu da ukažu na rani karcinom dojke, istakao je dr Marko Spasić.

Doktorka Nedović je naglasila da su tribine način da se pacijentkinjama približe načini lečenja i prevencije kako bi se statistika od 1.600 pacijentkinja koje godišnje preminu od karcinoma dojke malo popravila.

  • Ženama treba da približimo načine lečenja, da ti načini lečenja nisu prijatni, ali jesu podnošljivi i da mogu da se savladaju uz pomoć udruženja pacijentkinja. Pacijentkinje koje čine udruženja te načine lečenja približavaju još više nego što mi sami kao lekari možemo da približimo. Što se tiče dostupnosti terapije moramo da se borimo zajedno i stručnjaci i udruženja za dostupnost svih terapijskih opcija za sve pacijentkinje. To je u ovom momentu najvažnije, istakla je Jasmina Nedović.

Prema broju preminulih, Srbija je druga u Evropi zbog dijagnostikovanja karcinoma u kasnoj fazi.

Ova bolest je izlečiva u preko 90 odsto slučajeva ukoliko se otkrije na vreme. Otkrivanjem u ranoj fazi, primenom adekvatne terapije i kontinuiranim lečenjem može se spasiti život i unaprediti kvalitet života obolelih žena.

Svaka žena nakon 25. godine života jednom mesečno trebalo bi da izvrši samopregled dojki, fizikalni pregled jednom godišnje preporučuje se ženama nakon 30. godine starosti, dok bi mamograf na svake dve godine trebalo da uradi svaka žena koja je starija od 40 godina.

Fotografije: Zoran Petrović
Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.