RASPISAN JAVNI KONKURS ZA FINANSIRANJE ILI SUFINANSIRANJE PROGRAMA, PROJEKATA I MANIFESTACIJA U KULTURI

Društvo Grad

Gradsko veće na sednici održanoj 23. januara donelo odluku o raspisivanju Javnog konkursa za finansiranje ili sufinansiranje programa, projekata i manifestacija u kulturi iz budžeta grada za 2019. godinu. Za te namene planirana su sredstva u iznosu od 28 miliona dinara. Javni konkurs biće objavljen na zvaničnoj interent strani grada Kragujevca, kao i u dnevnom listu „Večernje novosti“. Rok za podnošenje prijave na konkurs je 30 dana.

U skladu sa raspisanim Javnim pozivom, na sednici je doneta i odluka o odbravanju sredstava za realizaciju programa udruženja / organizacija u oblasti socijalne i zdravstvene zaštite kojima se ostvaruju potrebe i interesi građana. U oblasti socijalne zaštitite za realizaciju programa 18 udruženja opredeljeno je 7,5 miliona dinara, dok će u oblasti zdravstvene zaštite biti finansirna realizaija četiri programa ukupne vrednosti 1 150 000 dinara. Najviše sredstava, 30 miliona dinara opredeljeno je za programe Crvenog krsta – Narodnu i Đačku kuhinju.

Pored toga, Crvenom krstu je za realizaciju brojnih programa među kojima su kampanje dobrovoljnog davanja krvi, Kutak za kvalitetnije starenje, Hrana na točkovima, Selu u pohode i drugo odobreno je još 3,3 miliona dinara.

Donet je i pravilnik o uslovima, načinu i postupku priznavanja prava na naknadu troškova prevoza u javnom saobraćaju za decu koja pohađaju pripremni predškolski program i pratioce, kao i za prevoz učenika osnovnih i srednjih škola sa smetnjama u razvoju i invaliditetom i njihovog pratioca.

Pravilnikom su propisani slučajevi, odnosno uslovi koji treba da budu ispunjeni, da bi se detetu odnosno učeniku umesto godišnje ili mesečne karte priznalo pravo na naknadu troškova prevoza. Takođe, propisana je i procedura za podnošenje zahteva, neophodna dokumentacija i realizacija rešenja o priznavanju prava.

Gradsko veće dalo je saglasnost na zaključenje dva ugovora o saradnji između grada Kragujevca i Danskog saveta za izbeglice. Predmet prvog ugovora je „Održivi povratak – podrška i osnaživanje“ čiji je cilj da se podrži povratak interno raseljenih lica koji žele da se vrate na Kosovo. Povratnička pomoć podrazumeva prevoz do mesta povratka, povratnički paket, obuku za poslovno planiranje i stručno usavršavanje i grant za dohodovne aktivnosti.

Drugi ugovor odnosi se na „Podršku dostojanstvenim stambenim rešenjima i održivom načinu života raseljenih i povratnika srpske nacionalnosti“. Cilj projekta je podrška gradu, da u skladu sa Nacionalnom strategijom za rešavanje pitanja izbeglih i interno raseljenih lica i nastojanjima Vlade Republike Srbije da unapedi njihove životne uslove u nalaženju održivih rešenja. Ugovorom je planirana kupovina 6 seoskih domaćinstava, izgradnja 4 montažna objekta, dodela paketa građevinskog materijala za 11 individulanih kuća i dodela 7 ekonomskih paketa – obuke za poslovno planiranje i stručno usavršavanje.

Oba projekta, čiji je rok za realizaciju 2020. godina finansira Evropska unija posredstvom Delegacije EU u Srbiji, a realizuje Danski savet za izbeglice.

Tagovi:

1 komentar

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.