Razgovor o knjizi „Smeh pod vešalima“ Radeta Radovanovića 23. juna u Kragujevcu

Društvo Kultura

Za manje od šest meseci od objavljivanja, roman „Smeh pos vešalima“ Radeta Radovanovića, rasprodat je u Srbiji, a knjiga nailazi na izvanredan prijem i kod čitalaca u Hrvatskoj, ge su je izdali KRUZAK i SNV – Srpsko narodno Vjeće, kao i na Kosovu, u izdanju KOHE na albanskom jeziku.

Razgovor o knjizi u Kragujevcu, zapravo je premijerno predstavljanje drugog izdanja romana koje je dizajnirao Dušan Petrićić, a pogovor napisala istoričarka Latinka Perović, koja između ostalog konstatuje :

  • Novinar i publicista Rade Radovanović, kao dopisnik Radija Slobodna Evropa (RFE/RL) izveštavao je o ratu, a zatim – dvadeset godina kasnije – napisao je knjigu o tom ratu. U oba slučaja Rade Radovanović čvrsto stoji na stanovištu da je samo istina lekovita. Poput jakog leka u velikim dozama, ona pomaže da se od zdravog odvoji bolesno tkivo, u nadi da samo to može doprineti
    ozdravljenju celine. Naravno, različita su sredstva. U društvu funkciju hirurškog noža ima kritika. Ona pretpostavlja slobodu. Jer tek u dijalogu formira se društvena svest o povezanosti uzroka i posledica. Drugim rečima, individualna i institucionalna odgovornost za posledice odluka. Radovanović nikada ovo ne gubi iz vida. I kada piše o onome što u toku rata srpsko društvo nije želelo da zna, i kada knjigom zaokružuje sliku o društvu u ratu.

I dok u Beogradu u režimskim glasilima o romanu „Smeh pod vešalima“ vlada naređeni apsolutni muk – u regionu – Srbiji, Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Makedoniji, Crnoj Gori i na Kosovu – o knjizi je do sada
objavljeno više od 20 afirmativnih kritika i analiza.

  • Smeh pod vešalima“ je brehtovski komponovana slika slabosti zapadnog sveta da na vreme, trajno i bez velikih žrtava i trauma rešava krize, i sa druge strane – Srbije koja na kraju XX veka vodi srednjevekovne ratne pohode. Vođa, kako u romanu autor naziva Slobodana Miloševića, nije uspeo da zbog Kosova izazove veliki svetski sukob, što nije sigurno da neće uspeti Putin dve decenije
    kasnije, ali je zato dugoročno gurnuo Srbiju u neprijateljske odnose sa zemljama sa kojima je tokom Hladnog rata bila neformalni član Alijanse. To je beg iz evropskog antifašizma, o čijim ličnim momentima piše Radovanović, u vaskoliko razarajuće srpstvo, piše Boris Varga.
  • Fascinantna je filigranska mjera kojom Radovanović slika ubijanje kolega djelatnika RTS-a NATO-vim “tomahavcima” uz prisustvo zločinačke Miloševićeve vlasti, koja je svjesno žrtvovala sve TV djelatnike koji nisu imali JUL-ovske i SPS-ovske iskaznice…, navodi Gradimir Gojer.
  • Ipak će se i u tom sveopćem mraku i kaljuzi pokazati da je humanost moguća, kao što, između ostalog, pokazuju primjeri Slobodana Stojanovića, te Envera i Valjbone Petrovci. Ovi stvarni likovi nam na kraju ostavljaju nadu da i u najgorem ratnom nevremenu neki ljudi ostaju ljudima, kaže Željko Porobija.
  • Zvanični, većinski Beograd knjigu pokušava da prećuti, što je u skladu sa dominantnom politikom da se o zločinima učinjenim u ime Srbije ne sme govoriti. Odista nije fraza: ovaj gemišt žanrova – majstorski napisan – čita se u dahu, prosto proguta odjednom. Što bi se reklo, obavezna literatura, piše Nedim Sejdinović.

Rade Radovanović, autor „Smeha pod vešalima“ posebno ističe da se sa Draganom Stojkovićem, svojim izdavačem – dogovorio da sav prihod od prodatih primeraka knjige ide u fond za izbavljenje Miroslava
Jovanovića, bivšeg glavnog urednika SVETLOSTI, NEZAVISNE SVETLOSTI i sadašnjih KRAGUJEVAČKIH novina – koga – ni krivog, ni dužnog – davi omča „dužničkog ropstva“ javnog IZVRŠITELJA – zasnovana na presudi Osnovnog suda u Kragujevcu iz 2014. godine
.

U razgovoru o knjizi Radeta Radovanovića, pod nazivom – za izbavljenje iz DUŽNIČKOG ROPSTVA Miroslava Jovanovioća – u Narodnoj biblioteci „Vuk Karadžić“ u Kragujevcu, u četvrtak (23. jun, u 19 sati) učestvuju Draža Petrović, glavni urednik Danasa, Vesna Rakić Vodinelić, profesorka prava, general Dragoljub Grahovac, vojni analitičar, Zoran Vuletić, predsednik Građanskog demokratskog formuma, Dragan Stojković, izdavač MOSTART JUGOSLAVIJA i autor Rade Radovanović.

Razgovor će voditi novinarka Jovanka Nikolić.

Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.