Razlog zbog koga skačem je… – Dokumentarni film o autizmu na Letnjoj sceni SKC-a

Društvo Kultura

Večeras, u utorak, 20. jula u 21 sat na Letnjoj sceni SKC-a održaće se filmska projekcija dokumentarne drame „Razlog zbog kog skačem je…”. Reč je o američko-britanskoj koprodukciji, reditelja Džerija Rotvela čiji fantastičan dokumentarac nas uvodi u svet autizma na najneverovatniji i duboko emotivan način.

Baziran je na bestseleru Naokija Higašide „Razlog zbog koga skačem je…” je filmsko uranjanje i istraživanje različitosti naših nervnih sistema kroz iskustva nemih i autističnih ljudi širom sveta.

Film spaja Higašidine lične poglede u autizam, napisane kada je imao samo 13 godina i intimne porrete petoro izvanrednih mladih ljudi. Stvara uvid u silan i nadmoćan, ali često i radostan čulni univerzum. Temeljno posmatrani momenti iz života svakog od pet likova povezani su motivima i odlomcima iz knjige.

Film prati japanskog dečaka koji putuje kroz epski pejsaž postepeno otkrivajući šta autizam predstavlja za njega, kako se njegovo poimanje sveta razlikuje i zašto se ponaša na način na koji se ponaša i na kraju krajeva: zašto skače.

Film je sve ove elemente utkao u čulno bogatu vizelno priču koja nas vodi do srži Naokijeve poruke: ako neko ne ume da priča, ne znači da nema šta i da kaže.

Ulaz na projekciju je slobodan a organizatori iz SKC-a vas čekaju uz sve mere za suzbijanje širenja virusa covid-19.

Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.