Završen Međunarodni konkurs za revitalizaciju Kneževog arsenala, poznata nagrađena rešenja

Ekonomija Grad Kultura

Žiri, čiji je predsednik bio arhitekta Ivan Radulović a zamenik predsednika dr Ivan Rašković, doneo je odluku da prva nagrada na Međunarodnom konkursu za revitalizaciju Kneževog arsenala, u iznosu od četiri miliona dinara, pripadne autorskom timu koji čine dr Aleksandra Đorđević, Katarina Petrović, Marina Ilić i Nevena Balalić. 

Druga nagrada na Međunarodnom konkursu

Drugu nagradu u iznosu od dva miliona dinara dobio je „Arco projekt“d.o.o. Beograd, dok je treća u vrednosti od milion dinara pripala autorskom timu u sastavu Milena Vukmirović, Andreja Berić, Milutin Folić, Aleksandar Ćopić i Nadica Perović.

Treća nagrada na Međunarodnom konkursu

Otkupljeni su i radovi studija „Arhitektim“d.o.o. Beograd i još dva autorska tima.

Međunarodni konkurs za revitalizaciju Knezevog arsenala, koji je jednom poništen, konačno je realizovan, dobilo se urbanističko arhitektonska rešenja potencijalnog izgleda kompleksa Vojno tehničkog zavoda a grad može da se opredeli za jedan od izabranih radova.

Na pripremi, organizovanju i realizaciji Međunarodnog konkursa, zajedno sa svojim saradnicima radio je, kako kaže šest meseci, smenjeni pomoćnik gradonačelnika za mežunarodnu saradnju Boris Kovačević.

  • Uz sve  napore, ogromne probleme  i poteškoće, na kraju smo ipak uspešno posao priveli kraju. Potencijalni izgled u budućnosti ovog dela grada nalazi se u prvih šest nagrađenih radova, pojašnjava Kovačević.
Boris Kovačević u Kneževom arsenalu

Kovačević kaže da konkurs ne bio uspešno realizovan bez podrške Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture i direktorke Dubravke Đukanović, Udruženja urbanista Srbije, predsednika Udruženja arhitekata Srbije Ivana Raškovića, gradonačelnika Kragujevca Nikole Dašića…

  • Gradonačelnik Dašić je podržao našu ideju i realizaciju Međunarodnog konkursa. Trebalo bi zahvaliti i , svim članovima žirija, svim učesnicima na konkursu, doajenima kragujevačke arhitekture Veroljubu Trifnuviću, Dušanu Sokoviću, kao i mladjim snagama glavnom gradskom urbanisti Ivanu Raduloviću, Lazaru Mandiću, Nikoli Milanoviću kao i svim ljudima iz gradske uprave Kragujevca i radnog tima za revitalizaciju VTZ-a koji su pratili ovaj postupak i učestvovali u radu u poslednjih godinu dana, kaže Kovačević.

Boris Kovačević, koji se sada zahvaljuje, smenjen je pre nego što je konkurs završen. A da li će građani biti u prilici da se zahvale, videće se nakon odabira investitora (pominjani su međunarodni) i rešavanja imovinsko pravnih pitanja. Za sada je, iz drugog pokušaja, učinjen prvi korak – odabrano najsavremenije urbanističko arhitektonsko rešenje za Knežev arsenal.

Fotografije: Sajt Udruženja urbanista Srbije
Fotografija: Boris Kovačević, privatna arhiva
Tagovi:

4 komentara

  1. Pošto su se bez ikakve odgovornosti uspešno potkopali temelji Tržnice komisija se odlučila za projekat koji predviđa potkopavanje Topolivnice, dimnjaka i pretvaranje celog platoa u vodenu površinu ispod nivoa podzemnih voda.

  2. Konkurs je završen i sada imamo planove. Nemamo zemljište, nemamo zgrade, nemamo novac za realizaciju. Osim jednog dimnjaka i jedne srušene hale sve ostalo je tuđe vlasništvo. Ako je neko toliko dalekovid, zašto sada u Energetici pravi grejanje na gas, a mogao je i na drugim mestima u gradu to isto da uradi, a da iskoristi priliku i iseli Energetiku.

  3. Opet bacanje prašine u oči običnog naroda…nesposobnjakovići nijedni, treba vas oterati što pre dok niste uništili sve a izgleda da jeste. 🙁

  4. I šta ćemo sad ? Izabrano rešenje će grad koštati 5 puta skuplje jer mora da izgradi podrum ispod nivoa Lepenice ! A DJEVE su prave device i arhitekturi jer ko bi ponudio gradu da obnovu radionice plati tako što će da sruši dimnjak i poruši radionice da bi sve podizao ponovo a da nije investitorima obezbedio nove kvadrate. Žiri je grad uvalio u bulu od 100 miliona evra koje grad treba da investira u taj bazen (plato potopljen 4m) i sisteme za izvlačenje vode iz bazena I pored toga nema više ARSENAL festa jer u tom bazenu nema koncerata. Ili smena gradonačelnika ili Gradskoh urbaniste koji je bio predsedik žiroja NEMA DRUGE !

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.