Završen Međunarodni konkurs za revitalizaciju Kneževog arsenala, poznata nagrađena rešenja

Ekonomija Grad Kultura

Žiri, čiji je predsednik bio arhitekta Ivan Radulović a zamenik predsednika dr Ivan Rašković, doneo je odluku da prva nagrada na Međunarodnom konkursu za revitalizaciju Kneževog arsenala, u iznosu od četiri miliona dinara, pripadne autorskom timu koji čine dr Aleksandra Đorđević, Katarina Petrović, Marina Ilić i Nevena Balalić. 

Druga nagrada na Međunarodnom konkursu

Drugu nagradu u iznosu od dva miliona dinara dobio je „Arco projekt“d.o.o. Beograd, dok je treća u vrednosti od milion dinara pripala autorskom timu u sastavu Milena Vukmirović, Andreja Berić, Milutin Folić, Aleksandar Ćopić i Nadica Perović.

Treća nagrada na Međunarodnom konkursu

Otkupljeni su i radovi studija „Arhitektim“d.o.o. Beograd i još dva autorska tima.

Međunarodni konkurs za revitalizaciju Knezevog arsenala, koji je jednom poništen, konačno je realizovan, dobilo se urbanističko arhitektonska rešenja potencijalnog izgleda kompleksa Vojno tehničkog zavoda a grad može da se opredeli za jedan od izabranih radova.

Na pripremi, organizovanju i realizaciji Međunarodnog konkursa, zajedno sa svojim saradnicima radio je, kako kaže šest meseci, smenjeni pomoćnik gradonačelnika za mežunarodnu saradnju Boris Kovačević.

  • Uz sve  napore, ogromne probleme  i poteškoće, na kraju smo ipak uspešno posao priveli kraju. Potencijalni izgled u budućnosti ovog dela grada nalazi se u prvih šest nagrađenih radova, pojašnjava Kovačević.
Boris Kovačević u Kneževom arsenalu

Kovačević kaže da konkurs ne bio uspešno realizovan bez podrške Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture i direktorke Dubravke Đukanović, Udruženja urbanista Srbije, predsednika Udruženja arhitekata Srbije Ivana Raškovića, gradonačelnika Kragujevca Nikole Dašića…

  • Gradonačelnik Dašić je podržao našu ideju i realizaciju Međunarodnog konkursa. Trebalo bi zahvaliti i , svim članovima žirija, svim učesnicima na konkursu, doajenima kragujevačke arhitekture Veroljubu Trifnuviću, Dušanu Sokoviću, kao i mladjim snagama glavnom gradskom urbanisti Ivanu Raduloviću, Lazaru Mandiću, Nikoli Milanoviću kao i svim ljudima iz gradske uprave Kragujevca i radnog tima za revitalizaciju VTZ-a koji su pratili ovaj postupak i učestvovali u radu u poslednjih godinu dana, kaže Kovačević.

Boris Kovačević, koji se sada zahvaljuje, smenjen je pre nego što je konkurs završen. A da li će građani biti u prilici da se zahvale, videće se nakon odabira investitora (pominjani su međunarodni) i rešavanja imovinsko pravnih pitanja. Za sada je, iz drugog pokušaja, učinjen prvi korak – odabrano najsavremenije urbanističko arhitektonsko rešenje za Knežev arsenal.

Fotografije: Sajt Udruženja urbanista Srbije
Fotografija: Boris Kovačević, privatna arhiva
Tagovi:

4 thoughts on “Završen Međunarodni konkurs za revitalizaciju Kneževog arsenala, poznata nagrađena rešenja

  1. Pošto su se bez ikakve odgovornosti uspešno potkopali temelji Tržnice komisija se odlučila za projekat koji predviđa potkopavanje Topolivnice, dimnjaka i pretvaranje celog platoa u vodenu površinu ispod nivoa podzemnih voda.

  2. Konkurs je završen i sada imamo planove. Nemamo zemljište, nemamo zgrade, nemamo novac za realizaciju. Osim jednog dimnjaka i jedne srušene hale sve ostalo je tuđe vlasništvo. Ako je neko toliko dalekovid, zašto sada u Energetici pravi grejanje na gas, a mogao je i na drugim mestima u gradu to isto da uradi, a da iskoristi priliku i iseli Energetiku.

  3. Opet bacanje prašine u oči običnog naroda…nesposobnjakovići nijedni, treba vas oterati što pre dok niste uništili sve a izgleda da jeste. 🙁

  4. I šta ćemo sad ? Izabrano rešenje će grad koštati 5 puta skuplje jer mora da izgradi podrum ispod nivoa Lepenice ! A DJEVE su prave device i arhitekturi jer ko bi ponudio gradu da obnovu radionice plati tako što će da sruši dimnjak i poruši radionice da bi sve podizao ponovo a da nije investitorima obezbedio nove kvadrate. Žiri je grad uvalio u bulu od 100 miliona evra koje grad treba da investira u taj bazen (plato potopljen 4m) i sisteme za izvlačenje vode iz bazena I pored toga nema više ARSENAL festa jer u tom bazenu nema koncerata. Ili smena gradonačelnika ili Gradskoh urbaniste koji je bio predsedik žiroja NEMA DRUGE !

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.