REDAKCIJE MEDIJSKOG SKLONIŠTA: GRADONAČELNIK DA RASPIŠE KONKURS – ODMAH

Društvo

Gradonačelnik Kragujevca Radomir Nikolić posle pet godina, učinio je prvi korak u nameri da Grad Kragujevac ispuni zakonsku obavezu raspisivanja Javnog konkursa za sufinansiranje medijskih sadržaja od javnog interesa u oblasti javnog informisanja. Taj prvi korak je usvajanje „Godišnjeg plana javnih konkursa grada Kragujevca za 2020. godinu“ u kojem se predviđa raspisivanje ovakvog konkursa u julu ove godine.

Čak i ako poverujemo da će isti Gradonačelnik, koji se prethodnih pet godina nije držao Zakona o informisanju Republike Srbije, pridržavati Plana koji je sam doneo i usvojio, ili da će ga se pridržavati neki drugi Gradonačelnik izabran na novim izborima, ne možemo da ne primetimo da su konkursi za podsticaj i razvoj javnog interesa u svim drugim delatnostima, datirani najkasnije sa aprilom 2020. godine, dok je jedino Konkurs u oblasti javnog informisanja, datiran na jul 2020, odnosno isplaniran kao poslednji u nizu.

Teško je poverovati da Gradonačelnik Radomir Nikolić nije upoznat sa procedurom koja podazumeva najmanje petnaest, a najviše trideset dana za podnošenje konkursne dokumentacije, a potom i rokom od čak tri meseca za donošenje odluke o raspodeli sredstava, što bi u najboljem slučaju značilo da bi medijski sadržaji prihvaćeni za sufinansiranje trebalo da se realizuju u svega dva meseca na samom kraju 2020. godine. Kažemo, najboljem slučaju, jer je do sada jedino iskustvo koje su kragujevački mediji imali sa Konkursom ono iz 2015. godine, kada je Gradonačelnik Radomir Nikolić već raspisan Konkurs, nakon prikupljanja dokumentacije, poništio, da potom više nikada ne raspiše novi, uprkos mnogim javno ( u kamere) izrečenim obećanjima.

Stoga se ne možemo oteti utisku da je ova odluka manipulativna, sračunata sa ciljem da nastavi omalovažavanje medijske delatnosti u Kragujevcu, više namenjena podsticanju povljnih izbornih rezultata, nego ostvarivanju javnog interesa građana Kragujevca u informisanju.
Zato insistiramo na tome da Gradonačelnik Radomir Nikolić medijsku politiku grada Kragujevca vodi izvan svojih izbornih aktivnosti, u skladu sa Zakonom o informisanju Republike Srbije i u skladu sa interesom građana Kragujevca koji je bio i biće da postoji pluralitet u obavljanju medijske delatnosti i proizvodnji medijskih sadržaja koji su od javnog interesa.
Takođe, još jednom insistiramo da Gradonačelnik Radomir Nikolić raspiše Konkurs za sufinansiranje medijskih sadržaja od javnog interesa u oblasti javnog informinjanja u gradu Kragujevcu ODMAH, jer u tome kasni već pet godina!

Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.