„Refreni Vojina Komadine – obeležavanje 25 godina od smrti kompozitora“. 

Kultura

Nakon uspešnih koncerata održanih u Beogradu i Istočnom Sarajevu, koncert će biti održan i u Kragujevcu. U subotu, 24. decembra, sa početkom u 20 časova, u Svečanoj sali Prve kragujevačke gimnazije, ansambl Metamorfozis sa Ninom Martinović u ulozi naratora i solistima Anetom Ilić (sopran), Vasom Stajkićem (bariton), Vladimirom Gligotićem (klavir), Bartolomejom Stankovićem (klavir), Aleksandrom Ružičićem (flauta i frula), Zoranom Komadinom (udaraljke i elektronika) i Sašom Mirkovićem (viola i gusle) izvešće dela iz različitih stvaralačkih faza Vojina Komadine.

Na programu koncerta naći će se neka od njegovih najznačajnijih dela, poput Drugog koncerta za klavir i gudački orkestar, kao i kompozicije pisane za raznovrsne kamerne sastave, u kojima je kompozitor pravio zanimljive kombinacije instrumenata. Posebno mesto u programu zauzeće delo Smrt majke Jugovića, komponovano 1973. godine za recitatora, sopran, bariton, magnetofonsku traku i grupu instrumenata. Delo je od same premijere naišlo na izuzetno pozitivne kritike slušalaca i stručne javnosti, a nedugo nakon premijernog izvođenja delo je uvršteno među 10 najboljih kompozicija na UNESKO Festivalu zvuka u Parizu.

Vojin Komadina, jedan od naših najznačajnijih kompozitora druge polovine 20. veka, još za života ostavio je dubok trag i zauzeo istaknuto mesto u našoj muzičkoj baštini. Tokom četiri decenije dugog stvaralačkog perioda, kroz četiri stvaralačke faze ostavio je brojna muzičko-scenska, orkestarska, koncerta i velika vokalno-instrumentalna dela, značajan broj dela kamerne i solističke muzike, kao i muzike za decu, koja je takođe u velikoj meri bila zastupljena u opusu kompozitora.
Pored kompozitorskog, značajan je i njegov angažman u brojnim kulturno-obrazovnim institucijama i strukovnim asocijacijama, od kojih se posebno izdvajaju učešće u osnivanju Univerziteta Srpsko Sarajevo (današnji Univerzitet u Istočnom Sarajevu) i Muzičke akademije na tom univerzitetu, kao i osnivanju SANU Republike Srpske, a značajan doprinos ostavio je i kao predsednik SOKOJ-a, a zatim sekretar predsedništva SOKOJ-a.

Koncert se održava u okviru međunarodnog projekta Refreni Vojina Komadine – obeležavanje 25 godina od smrti kompozitora, u organizaciji Filološko-umetničkog fakulteta Univerziteta u Kragujevcu, uz podršku Grada Kragujevca.
Ulaz je slobodan.

Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.