REKA LOPATNICA I OVOG JUNA PLAVI

Društvo

Vodenica u Bogutovcu na reci Lopatnici, stara preko dva veka, kao na naslovnoj fotografiji izgledala je pre samo nekoliko dana.

Snimak vlasnika Dragana Matovića pokazuje kakva je situacija ovog jutra.

A Matovići sa prirodom žive i bore se već 200 godina. Za vodenicu Matovića na reci Lopatnici u Bogutovcu, selu podno Troglava, meštani kažu, ni starije i znamenitije u celom Nadibru, ali ni vernijeg svedoka prohujalog vremena i događaja.

  • Vodenica je stara preko 220 godina. Sagradio ju je Ilija Matović, Karađorđev ratnik. Neslaganje slavnog Karađorđa i Miloša Obrenovića prelamalo se i preko naše potočare. Veštim pregovorima Miloš je vodenicu vrati Ilijinom sinu Milanu, kasnije je pripala Blagoju, zatim Dragutinu, mom dedi, pa Ocu Aleksandru i na kraju meni i mom bratu Branku, ispričali su svojevremeno vodeničari

Tokom svoje burne prošlosti čuvena Matovića vodenica je rušena, plavljena, nagrizana zubom vremena, ali nikada nije bila prepuštena nebrizi i zaboravu. Kamen, srce vodenice porekloma iz majdana Novo Brdo na Kosovu i Metohiji,čuva se od početka njenog rada.

Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.