Rekonstrukcija KC Kragujevac najavljuje se već tri godine

Društvo Grad

Rekonstrukcija Kliničkog centra Kragujevac još uvek nije ni počela, pa nije potrošen ni dinar od 63,6 miliona dinara koliko je Ministarstvo zdravlja odobrilo za ove namene.

Nova ekonomija piše da je i prošle godine planirano da se za rekonstrukciju Kliničkog centra Kragujevac potroši 96,9 miliona dinara, ali završni račun budžeta koji je Vlada usvojila pokazuje da ništa od ovog novca nije potrošeno.

Planovi predstavljeni u obrazloženju budžeta za narednu godinu ukazuju da bi radovi u Kliničkom centru Kragujevac trebalo da počnu 2023. godine kada će biti završeno 20 odsto radova. Sledeće, 2024. godine, 60 odsto svih radova trebalo bi da bude završeno, a 2025. godine i celokupna rekonstrukcija.

Slični planovi bili su predstavljeni i u obrazloženju budžeta za 2022. i 2021. godinu, ali se znatno razlikuju od planova izloženih u obrazloženju budžeta za 2020. godinu.

Tada je plan bio da se u 2020. godini izgradi 45 odsto Kliničkog centra Kragujevac, 2023. godine 40 odsto, a 2022. preostalih 15 odsto.

Podsetimo, predsednik Aleksandar Vučić je u februaru ove godine najavljivao da će rekonstrukcija Kliničkog centra Kragujevac početi „oko Vidovdana“, ali to se nije desilo.

Projekat rekonstrukcije četiri klinička centra, u Beogradu, Novom Sadu, Nišu i Kragujevcu, realizuje se delom iz kredita Evropske Investicione Banke. Projekat podrazumeva modernizaciju, unapređenje i dogradnju kliničkih centara.

Od EIB vrednost projekta je procenjena na 430 miliona evra. Od procenjenog iznosa EIB finansira 200 miliona evra.

Rekonstrukcija Kliničkog centra u Kragujevcu obuhvata izgradnju nove zgrade od 22.500 kvadrata i renoviranje jednog broja postojećih zgrada, navodi se u obrzaloženju budžeta za 2023. godinu.

Autor: Katarina Baletić, Nova ekonomija
Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.