RES PUBLICA: ZA GRADSKU UPRAVU NE VAŽI NI ZAKON NI SOPSTVENI KALENDAR

Društvo

Iako je u kalendaru kragujevačke gradske uprave najavljen za 30. jul, poziv za sufinansiranje medijskih projekata još uvek nije raspisan. Udruženje Res Publika osuđuje sramno i neodgovorno postupanje nadležnih u Kragujevcu, mada ova odluka nije iznenađenje.

  • Kako je cilj projektnog sufinansiranja zaštita javnog interesa u informisanju, odnosno prava građana da budu objektivno i kvalitetno obavešteni putem medija u lokalnoj zajednici, izostanak transparentne i pravične raspodele sredstava za ovu namenu, šteti upravo interesu Kragujevčanki i Kragujevčana. S obzirom na to da od ukupno osam konkursa u različitim oblastima, jedino medijski nije raspisan prema utvrđenom planu, smatramo da je lokalna samouprava time potvrdila svoj ignorantski odnos prema gradskim medijima, ali i prema Zakonu o javnom informisanju, kojim je predviđeno isključivo projektno sufinansiranje, kažu u tom udruženju.

Čak i da konkurs u narednom periodu bude raspisan, u udruženju Res Publica veruju da „pravljenje izuzetka samo u oblasti javnog informisanja predstavlja još jedan pokušaj izrugivanja kragujevačkim medijima, koji od 2014. nisu dobili čak ni priliku da konkurišu za budžetska sredstva“.

  • Dok se mnogi od njih bore za opstanak, od 2017. do danas, višemilionski iznosi redovno se slivaju isključivo na račun Radio- televizije Kragujevac. I pored zakonske obaveze da novcem građana podstiče medijski pluralizam, raznovrsnost sadržaja i ostvarivanje javnog interesa u informisanju, u skladu sa pravilima o dodeli državne pomoći, bez diskriminacije, lokalna samouprava, suprotno zakonu, finansira redovno funkconisanje RTK, što predstavlja slučaj bez presedana u celoj državi, kažu u Res Publici i podsećaju da ni kriza u koju je zapao jedini štampani nedeljnik u gradu, kao ni pandemija virusa Covid-19, tokom koje je naročito došao do izražaja značaj objektivnog i pravovremenog informisanja, nisu promenili odnos kragujevačke gradske uprave prema nezavisnim lokalnim medijima.
  • Neki od njih su zbog izveštavanja u javnom interesu, ali i poverenja koje im publika ukazuje, dobili pomoć od međunarodnih novinarskih organizacija i fondacija, drugi od domaćih organizacija, ali na podršku grada Kragujevca, očigledno, ne mogu da računaju. Res Publika će nastaviti da insistira na doslednoj primeni zakona i da građane informiše o netransparentnom i protivzakonitom postupanju gradske uprave, koju izgleda, ni sopstvene odluke više ne obavezuju.

Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.