Retka kolekcija vaskršnjih jaja u Eparhiji šumadijskoj

Društvo

Unikatna i ručno oslikana vaskršnja jaja, među kojima ima i primeraka starih više od 40 godina, nalaze se u kolekciji Šumadijske eparhije u Kragujevcu. Ova vaskršnja jaja do sada nikada nisu prikazana javnosti, a uoči ovog Vaskrsa, Eparhija je otvorila svoja vrata za novinare i pokazala jedinstvenu i retku kolekciju koja broji oko 200 vaskršnjih jaja sa svih kontinenata.

U Vladičanskom dvoru, sedištu Eparhije šumadijske nalazi se vitrina sa jedinstvenom i retkom kolekcijom vaskršnjih jaja, čije formiranje je započeo počivši vladika Sava Vuković, a nastavio njegov nasledinik episkop Jovan.

Foto: Aleksandra Petrović/Nova.rs

Među eksponatima su vaskršnja jaja koja su vladike Sava i Jovan, tokom prethodne četiri decenije dobijale od vernika, visokih zvaničnika crkve i ljudi iz javnog života, a zajedničko im je da su unikatna i ručno oslikana.

Foto: Aleksandra Petrović/Nova.rs

U kolekciji se nalaze jaja iz Amerike, Sankt Peterbuga, Svete gore, srpskih manastira Žiče, Manasije, Studenice, Kalenića i drugih srpskih svetinja.

Foto: Aleksandra Petrović/Nova.rs

Izložena jaja u potpunosti očuvana i više decenija, prirodnog su porekla, od prepeličjih do guščjih, a veličinom se posebno izdvaja nojevo jaje oslikano afričkim motivima.

Foto: Aleksandra Petrović/Nova.rs

To jaje, na poklon je dobio episkop šumadijski Jovan, prilikom posete srpskoj pravoslavnoj crkvi svetog Tome u Johanesburgu u Južnoafričkoj Republici.

Foto: Aleksandra Petrović/Nova.rs

Sveštenik kragujevačkog Sabornog hrama Dragiša Bigičević, pojasnio je da prema saznanjima sveštenstva, nigde u Srbiji ne postoji slična kolekcija, te da je zbog toga još veća vrednost raznolikih i unikatnih vaskršnjih jaja koja se nalaze u Eparhiji šumadijskoj.

Foto: Aleksandra Petrović/Nova.rs

Izvor: nova.rs

Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.