foto: printscreen

Sa skupa (OD)USTANI SRBIJO?! poručeno -Opet će se desiti 5.oktobar

Društvo

  • Građani ne smeju da dozvole da im bilo koja vlast kaže da je veća od njih, 5. oktobar je dokaz da su građani Srbije doneli promene, 5. oktobar može da se desi i opet će se desiti, rečeno je večeras na skupu „(Od)Ustani Srbijo?!“ koji su organizovali Novi optimizam i Građanske inicijative povodom 21. godišnjice petooktobarskih promena.

Izvršna direktorka Građanskih inicijativa, Maja Stojanović, rekla je da se obeležavanjem 5. oktobra slave svi građane koji su danas, koji su juče i koji će sutra u svojim zajednicama dizati glas protiv nečega što nije pravda.

Njoj se čini da u Srbiji danas nema mnogo šta da se slavi, ali da građani moraju da nađu snagu da iz svakog pojedinca crpe moć koja govori da nisu sami.

Osnivač Novog optimizma Branislav Guta Grubački rekao je da 5. oktobar važan za sve ljude koji su tog dana 2000. godine smogli snage da se pobune protiv zločinačkog režima i naprave preokret u svojim životima.

Istakao je da je Srbija 2000. godine „vraćena među narode, civilizaciju i svet“ i da bi to, da se ništa drugo nije dogodilo, bilo dovoljno da 5. oktobar građani slave kao veliki dan.

  • Oni koji relativizuju 5. oktobar i vladu Zorana Đinđića koja je nakon njega formirana vređaju zdravi razum. 5. oktobar jedan od najvećih datuma u istoriji ljudi koji žive u Srbiji, podvukao je Grubački.

Fotograf Srđan Veljović, koji je svojim fotografijama dokumentovao petooktobarske proteste, rekao je da se seća da su mu tada građani „čestitali slobodu“ dok ih je fotografisao.

Dramaturškinja Minja Bogavac navela je da je 5. oktobra 2000. godine imala 18 godina i da je tada upisala fakultet, a da je sve što se događalo izgledalo kao da „počinje neki neverovatno dobar život“ jer je bilo „mnogo nade i entuzijazma“.

izvor: FoNet / foto: printscreen
Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.