foto: privatna arhiva N.K.

SafeJournalists: Majci novinara Nenada Kulačina zaprećeno da joj sina treba obesiti

Društvo

Majka Nenada Kulačina, jednog od autora podkasta „Dobar, loš, zao“, verbalno je napadnuta 3. oktobra dok je bila u privatnoj poseti u Boru. Jedan čovek joj je rekao „da joj sina treba obesiti“.

Nenad Kulačin kaže da je „bila gost u toj kući pre nego što se pojavio taj čovek i rekao da ga treba obesiti“.

  • Moja majka se odmah spakovala i zamolila dvoje ljudi da je isprate. Isprva nije htela ništa da kaže, ni meni ni braći; ko zna kako bi reagovali. Zvala me je sutradan, zaista uznemirena. Ovo već prelazi svaku granicu, rekao je on.

Kaže da je „ovo poslalo poruku da svako ne samo da im može zapretiti, već  može da radi šta god hoće“.

  • Svima onima koji su kritičari režima. Osim te pretnje, Marko i ja danima smo na udaru sadašnje vlasti i njihovih medija zbog onoga što radimo. Ta atmosfera koju su stvorili dovela je do ovoga, rekao je Kulačin .

Nenad Kulačin zajedno sa piscem i novinarom Markom Vidojkovićem vodi političko-satiričnu podkast emisiju na televiziji Nova S, zbog čega su nedavno postali meta broj jedan aktuelne vlasti u Srbiji.

Ovo nije prvi put da je Kulačin napadnut zbog svog rada. Na primer, Aleksandar Šapić, bivši poznati vaterpolista, a sada istaknuti član Srpske napredne stranke, rekao je autorima, konkretno Marku Vidojkoviću, da će mu iščupati srce. Takođe, brutalna i prljava kampanja još uvek traje protiv njih, jer je Vidojković tokom emisije psovao predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Željko Bodrožić, predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije, rekao je da je „napad na majku Nenada Kulačina  crveni alarm ne samo za našu profesiju, već i za celo društvo“.

  • Odgovornost vlade koja ulazi u desetu godinu vlasti je prevelika za takvu podelu. Njihov najveći uspeh je naša netrpeljivost jednih prema drugima. Ovo više nije normalna situacija, već ratna, rekao je on.

Mreža SafeJournalists, koja okuplja više od 8.200 medijskih profesionalaca na Zapadnom Balkanu, pridružuje se svom članu Nezavisnom udruženju novinara Srbije u osudi ovog napada na člana porodice novinara.

  • SJ traži od srpskih institucija, policije i tužilaštva da što pre reaguju i pronađu onoga ko je pretio. Takođe, izražavamo duboku zabrinutost što je društvo tako duboko podeljeno u Srbiji i želimo da predstavnici države učine sve što je u njihovoj moći da umanje taj jaz. Mreža SafeJournalists će o ovom slučaju obavestiti sve relevantne domaće i međunarodne aktere. Svaki napad na novinare je napad na javni interes, demokratiju i prava svih građana.
Udruženje novinara Makedonije
Udruženje novinara Kosova
Udruženje BH novinari
Hrvatsko novinarsko društvo
Nezavisno udruženje novinara Srbije
Sindikat medija Crne Gore

foto: privatna arhiva N.K.
Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.