Samostalni sindikat: Fijat plastik ignoriše zahteve i odbija da pregovara sa štrajkačima

Društvo Ekonomija

Kompanija Fijat Plastik je nastavila da ignoriše legitimne zahteva štrajkača i krši zakone, čak i posle intervencije nadležnog ministarstva, saopštio je danas Samostalni sindikat te fabrike, koji navodi da Fijat odbija da pregovara sa sindikatom.

  • To je kršenje Zakona o radu, i time dolazimo ponovo u situaciju iz 2017, u kojoj strani investitor stavlja svoj Statut iznad Ustava i zakona Republike Srbije, što jasno pokazuje sa kime imamo posla i protiv čega se borimo, rečeno je  u saopštenju.

Samostalni sindikat je podsetio da je Fijat dao obećanje ministarki Dariji Kisić Tepavčević da će sesti za pregovarački sto, pošto im je jasno, od strane ministarstva, stavljeno do znanja da krše zakon, zbog čega su podnete i prekršajne prijave.

  • Paralelno sa ignorisanjem kako sindikata, tako i države, Fijat nastavlja s nezakonitim procesom izmeštanja delova proizvodnje u drugu fabriku, dok su štrajkači na prinudnom odmoru, što je teška bruka i za državu, budući da se krupni strani investitori sve češće i slobodnije odlučuju na samovolju, kao što se i vidi u poslednje vreme na sve više primera, navedeno je u saopštenju.

Sindikat pita Fijat da li bi išta od ovoga smeo da uradi u Italiji i šta bi u tom slučaju uradio tamošnji sindikat.

  • Šta je ovde drugačije? Da li smo kolonizovani za svoj novac u sopstvenoj zemlji?, upitali su iz sindikata. 

Oni pozivaju radnike i u drugim stranim kompanijama koje subvencioniše država da „dignu glas, ako ima potrebe, jer ćutanje otežava situaciju svima nama i dobrinosi ovakvom položaju radnika“.

Kompanija Fijat Plastik iz Kragujevca je usred štrajka poslala radnike na prinudni odmor, uključujući članove Štrajkačkog odbora bez rešenja, da bi kradom izmestila deo proizvodnje u drugu kompaniju i time veštački kreirala potencijalni tehnološki višak, u cilju zastrašivanja radnika koji su u štrajku.

To je sve uradjeno, kažu, bez zakonom propisanog obaveštavanja reprezentativnog sindikata, što je grubo i višestruko kršenje Zakona o radu i Zakona o štrajku.

Ta kompanija je, kako podsećaju, korisnik „svih mogućih“ državnih subvencija. 

Štrajk u fabrici koja proizvodi branike za „fijat 500L“ je počeo krajem februara zbog smanjenja zarada u 2021. godini.

Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.