Samostalni sindikat metalaca osuđuje „nejasnu i ucenjivačku“ ponudu kompanije Stelantis

Društvo Ekonomija

Samostalni sindikat metalaca Srbije najoštrije je u saopštenju osudio „nejasnu i ucenjivačku“ ponudu kompanije Stelantis za, kako su naveli, otpuštanje, upućivanje radnika fabrike automobila u Kragujevcu u inostranstvo i zamrzavanje rada te fabrike na dve godine.

Ponudu za ekonomsku podršku radnicima nazvali su „više nego sramnom“ i pokušajem kompanije da zaobiđe sve zakone i propise Srbije.

Sindikat metalaca naglašava da uslovi za rad u inostranstvu moraju da budu u skladu sa zakonima Srbije, koji jasno propisuju obaveze poslodavca i zaštitu za zaposlene.

  • Apsurdnost pretnji zaposlenima da će, ukoliko ne prihvate upućivanje na rad u inostranstvu je za zgražavanje nakon potpisivanja novog ugovora države i kompanije Stelantis, kroz davanje 48 miliona evra za proizvodnju u trećem kvartalu 2024. godine, istakli su u Samostalnom sindikatu metalaca u saopštenju.

Sindikat insistira na tome da svi predstavnici lokalne vlasti, ministarstava i Vlade stanu u zaštitu srpskih radnika jer je, kako su naglasili, Srbija vlasnik 33 odsto kompanije u Kragujevcu.

Kompanija „Stelantis“ nastala je spajanjem Fijat Krajslera i Pežoa, a u Srbiji je većinski vlasnik fabrike automobila u Kragujevcu.

Posle sastanka predsednika Srbije Aleksandra Vučića i izvršnog direktora „Stelantisa“ Karlosa Tavareša 28. aprila ove godine, objavljeno je da je postignut dogovor o finansiranju proizvodnje električnog automobila u Srbiji.

Vučić je tada naveo da je ukupna vrednost investicije 190 miliona evra, od kojih će Srbija obezbediti 48 miliona evra.

Piše: FoNet
Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.