Samostalni sindikat: Ministarstvo odbrane gluvo na probleme u fabrici Zastava oružje

Društvo Ekonomija Grad

Samostalni sindikat fabrike „Zastava oružje” saopštio je da je Ministarstvo odbrane gluvo na fabričke probleme i da je sve veći pritisak radnika da se što pre organizuje protest u Beogradu na kojem bi se iskazao revolt i nezadovoljstvo zbog politike koja se vodi prema fabrici.

Sindikat je ponovio kritike o radu Nadzornog odbora (NO), odnosno njegovog predsednika Ivice Marjanovića i izrazio sumnju da iza takvog načina upravljanja tog Odbora stoji „Marjanovićev zaštitnik Nenad Miloradović, pomoćnik ministra odbrane”.

Prema navodima sindikata, generalnom direktoru Mladenu Petkoviću onemogućeno je da prisustvuje sednici NO koja je održana 26. aprila. Dodaje se da je predsednik Nadzornog odbora Ivica Marjanović kašnjenje od nekoliko minuta zbog posete strane delegacije, iskoristio da zabrani generalnom direktoru fabrike da prisustvuje sednici.

– Ovakva skandalozna odluka naišla je na osudu zaposlenih koji su zatečeni takvim ponašanjem predsednika Nadzornog odbora, a što za posledicu ima sve veće produbljivanje krize u našoj fabrici, saopštio je Samostalni sindikat „Namenske”.

Dodaje se da radnici fabrike zahtevaju da se stane na put daljem bahatom ponašanju Marjanovića, zbog posledica koje će fabrika tek imati.

– Odluka da se generalnom direktoru zabrani prisustvo sednici, koga i Poslovnik o radu NO obavezuje da bude prisutan, tumači se i kao osveta jer je nedavno generalni direktor zabranio ulazak predsedniku Nadzornog odbora u fabriku privatnim automobilom, naveli su u sindikatu.

U sindikatu smatraju da je Marjanovića takva odluka „posebno pogodila”, jer već četiri godine krši fabričke procedure i za to vreme je imao preko 350 ulazaka svojim privatnim automobilom marke BMW u fabrički krug, a da ga niko nikada nije pretresao prilikom izlaska.

– Politika konflikta sa radnicima fabrike, sindikatom, menadžmentom i predstavnicima radnika u Skupštini preduzeća govori da se Nadzorni odbor potpuno otudjio i da nastavlja dalje urušavanje fabričkih vrednosti razaranjem sistema komunikacije, rušenjem medjuljudskih odnosa i kršenjem svih dosadašnjih pravila koja regulišu minimum funkcionisanja fabričkog sistema, zbog čega se fabrika dovodi u sve teži položaj”, navedeno je u saopšenju.

Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.