Samostalni sindikat Zastava oružje traži smenu predsednika NO zbog sindikalnog mobinga

Društvo Ekonomija

Skupština Samostalnog sindikata Zastava oružje u toj fabrici zahteva od Ministarstva odbrane Srbije da razreši predsednika Nadzornog odbora te fabrike jer „krši ljudska prava, Ustav i devastira fabriku“, kao i da hitno zaustavi diskriminaciju po osnovu sindikalnog i svakog drugog opredeljenja.

Zahteva se da menadžment fabrike uspostavi kontrolu nad fabrikom i da, u skladu sa Statutom, preuzme rukovodne ingerencije u potpunosti kako bi se prekinulo mešanje Nadzornog odbora u njegove nadležnosti.

Samostalni sindikat Zastava oružje traži i da se poništi rešenje o smenjivanju rukovodioca samo zato što je član Samostalnog sindikata Zastava oružje, i da se poštuju odredbe Kolektivnog ugovora o zaštiti sindikalnih predstavnika.

Zahteva se i da rukovodstvo hitno napravi plan konsolidacije da bi fabrika mogla da redovno plaća doprinose na isplaćene zarade radnicima fabrike.

Samostalni sindikat fabrike Zastava oružje uputio je danas otvoreno pismo Vladi, Ministarstvu odbrane i menadžmentu fabrike zbog, kako je navedeno, „sprovođenja sindikalnog mobinga od strane predsednika Nadzornog odbora i dela rukovodstva“.

Ukazali su na to da već duže vreme upućuju pretnje i vrše pritisak na rukovodstvo i radnike fabrike da se iščlane iz Samostalnog sindikata i pristupe Industrijskom sindikatu, za koji tvrde da je pod „direktnom ingerencijom Ivice Marjanovića, predsednika Nadzornog odbora“.

  • Pritisak se ogleda kroz pretnje, ucene, mobingovanjem, pozivima u kasnim večernjim satima uz upućivanje najvulgarnijih poruka i seksističkih komentara radi ponižavanja, omalovažavanja i zastrašivanja članova Samostalnog sindikata Zastava oružje, stoji u pismu.

U sindikatu su naveli da im se radnici svakodnevno obraćaju i traže zaštitu zbog „nepodnošljivog“ ponašanja predsednika Nadzornog odbora.

Kako je ocenjeno, stalnim napadima, ponižavajućim postupcima, lažima o rukovodstvu Samostalnog sindikata i članovima njihovih porodica, podsticanjem govora mržnje, „pokušavaju da sakriju suštinske probleme zbog načina upravljanja fabrikom“.

Navodi se da je fabrika samo za vreme Marjanovićevog mandata zabeležila gubitke od oko 40 miliona evra.

Ukupna zaduženost je dostigla preko 17 milijardi dinara, što je za oko 2,5 milijarde više od vrednosti kapitala preduzeća.

Radnicima se, kako se navodi, već drugu godinu ne uplaćuju doprinosi za radni staž, zbog čega ne mogu u potpunosti da ostvare svoja prava na penziju.

Samostalni sindikat je ocenio da je fabrika nedomaćinskim upravljanjem dovedena do sistemskog, finansijskog i kadrovskog rasula, na ivicu bankrota i neće moći da se oporavi ukoliko se hitno ne preduzmu „odgovarajuće mere“.

Tagovi:

1 komentar

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.