Sanda Rašković Ivić: Najava izbora liči na dogovor o povratku Srpske liste u institucije samoproglašenog Kosova  

Politika

Poslanica i potpredsednica Narodne stranke Sanda Rašković Ivić izjavila je danas da ne veruje da je do 21. novembra moguće naći rešenje za registarske tablice na Kosovu i Metohiji, a da najava raspisivanja izbora za 18. decembar u četiri opštine severa izgleda „kao da se neko dogovorio kako da stvari vrati na pređašnje stanje i da Srpska lista ponovo bude u parlamentu i institucijama“ samoproglašenog Kosova.

  • Rešenje za tablice je traženo nekoliko meseci pod pritiskom, pa sumnjam da sada može da se nađe za nedelju dana i kraće, rekla je Sanda Rašković Ivić televiziji Insajder.
  • Posle potpisivanja Briselskog sporazuma Srbije ima sva manje na Kosovu i Metohiji, a predali smo pozivni broj, katastar, elektroenergetski sistem, policiju i pravosuđe, i mnogo toga što su oznake suvereniteta države. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je evakuisao državu Srbiju sa severa Kosova i Metohije, dodala je Sanda Rašković Ivić.  

Sanda Rašković Ivić je istakla da Srbi ne bi trebalo da se zadovolje samo „mrvicama poput Zajednice srpskih opština“.

  • Vlada Aljbina Kurtija sada igra igru da neće da omogući ni ZSO, jer kao nije u skladu sa ustavom samoproglašenog Kosova, ali nije ni u skladu sa Ustavom Srbije da se pravi albanska država na teritoriji Srbije, rekla je Sanda Rašković Ivić.

Potpredsednica Narodne stranke je navela da je nezavisnost „Kosova“ priznala „zlatna milijarda“, ali da „druge milijarde nisu priznale“, poput Kine i Indije, gde živi tri milijarde ljudi.

Sanda Rašković Ivić je navela da je sever Kosova i Metohije veliki problem jer je sever dugo bio uklopljen u sistem Srbije.

  • Umesto da smo sistem koji smo imali na severu širili ka jugu, Priština je proširena na sever Kosova i Metohije, rekla je Sanda Rašković Ivić.

Sanda Rašković Ivić je navela da Evropsku uniju „suštinski ne zanima kako žive građani Srbije“.

  • EU kaže da je postignut ograničeni napredak u oblasti medija i nezavisnosti pravosuđa. Ako je to ograničeni napredak, onda ne znam šta je nazadak, rekla je Sanda Rašković Ivić.
Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.