Sanda Rašković Ivić: Proglasiti Briselski sporazum klinički i biološki mrtvim ako ne bude ZSO do kraja godine

Politika

Poslanica Narodne stranke Sanda Rašković Ivić izjavila je danas da bi Srbija trebalo da proglasi Briselski sporazum „mrtvim klinički i biološki“ ako do kraja godine ne bude formirana Zajednica srpskih opština (ZSO).

  • To je predviđeno Rezolucijom o Kosovu i Metohiji, koju je predložila Narodna stranka, i nadam se da će taj dokument na posebnoj sednici Skupštine Srbije podržati svi koji sebe nazivaju patriotama, rekla je Sanda Rašković Ivić televiziji Nova S.
  • Beograd je vlastima u Prištini u prethodnih devet godina prepustio elektroenergetski sistem, povukao sudstvo, policiju i sve institucije države Srbije sa severa Kosova i Metohije, a Srbija nije dobila ništa, pa ni ZSO. To je proces u kojem mi stalno činimo ustupke a ne dobijamo ništa. Zato predlažemo povlačenje iz briselskog dijaloga ako ZSO ne bude formirana do 31. decembra, dodala je Sanda Rašković Ivić.

Poslanica Narodne stranke je navela da je Srbija u dijalogu „dobila“ to da priznaje dokumenta samoproglašenog Kosova i da predsednica Vlade Srbije Ana Branbić mora da prelepi grb Srbije na registarskoj tablici automobila u kojem je došla na Kosovo i Metohiju.

Sanda Rašković Ivić je dodala je rezolucijom koju je predložila Narodna stranka predviđeno da bi dijalog o Kosovu i Metohiji, ako Srbija Briselski sporazum proglasi mrtvim, trebalo da bude nastavljen uz posredovanje Kontakt grupe koju bi činili predstavnici pet država stalnih članica Saveta Bezbednosti UN – Rusije, Kine, SAD, Velike Britanije i Francuske.

  • Predlažemo da predsednik Srbije pošalje pisma predsednicima Rusije i Kine u kojima od njih traži da ulože veto u Savetu bezbednosti ako na dnevni red dođe pitanje članstva Prištine u UN. Nije dovoljno da Srbija samo kaže da nikada neće priznati samoproglašeno Kosovo nego i da nikada svojim nečinjenjem neće dopustiti članstvo takozvanog Kosova u UN, rekla je Sanda Rašković Ivić.

Sanda Rašković Ivić je navela da bi Srbija trebalo da trebalo da preduzme diplomatsku akciju čiji je cilj sprečavanje članstva Kosova u organizaciji Unesko.

  • Prošle nedelje sam sa kolegama poslanicima Narodne stranke bila na Kosovu i Metohiji i razgovarali smo sa Srbima koji žive u veoma teškom položaju jer se nalaze između dve nevolje – Albanaca, koji žele nezavisnu državu, i grupe kontroverznih ljudi vezanih Srpsku lista koja čini život Srba veoma teškim ako ne podržavaju Srpsku listu, rekla je Sanda Rašković Ivić.

Sanda Rašković Ivić je istakla da se mora precizirati „da li se Srbija bavi Srbima na Kosovu i Metohiji ili se bavi i Srbima i svojom državnom teritorijom“.

  • Po Ustavu smo dužni da vodimo računa i o Srbima u bivšim jugoslovenskim republikama, ali to su nezavisne države. Ne može vlast da se sakriva iza pomoći narodu, a da prepušta državnu teritoriju, rekla je Sanda Rašković Ivić. 
Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.