SAOPŠTENJE REDAKCIJE „KRAGUJEVAČKE“ NOVINE

Društvo Grad

Nedeljne novine „Kragujevačke” ove nedelje nisu izašle u redovnom terminu četvrtkom, jer zbog izuzetno teške finansijske situacije nije bilo novca za štampanje lista, mada su svi tekstovi blagovremeno pripremljeni za štampu.
Namera redakcije je da novine ubuduće izlaze dvonedeljno, mada ni to nije garancija da će opstati. Smanjiće se troškovi, ali istovremeno i prihodi.
To što ove nedelje „Kragujevačkih” nije bilo na kioscima epilog je višegodišnjeg tavorenja i borbe za opstanak isključivo kroz samofinansiranje, koje nije dovoljno za normalan život novina. Nedostatak novca donekle je ublažavan prelaskom na minimalne zarade zaposlenih još pre pet godina , a od pre nekoliko meseci plate se uopšte ne isplaćuju. Sve što je sama firma zarađivala odlazilo je na delimično pokrivanje troškova štampe, plaćanje komunalnih usluga i uplaćivanje poreza i doprinosa. Za to vreme redakciju je napustilo nekoliko novinara, jer oni, jednostavno, od nečega moraju da žive.
Uzroci finansijske krize novinara više su nego jasni: za proteklih pet godina, od kada je na snazi važeći Zakon o javnom informisanju grad Kragujevac nije raspisao ni jedan konkurs za sufinansiranje medijskih sadržaja od javnog interesa, pa tako „Kragujevačke”, kao i drugi mediji u gradu, nisu imali šansu da dobiju deo bedžetskih sredstava, iako je usvim budžetima bilansiran novac za ove namene. Sve pare namenjene medijima odlazile su Radio televiziji Kragujevac i to na nezakonit način – kroz direktne subvencije , jer ova medijska kuća još nije privatizovana, odnosno funkcioniše kao javno gradsko preduzeće.
Istovremeno, „Kragujevačke” nisu „prošle” ni na jednom konkursu Ministarstva kulture i informisanja jer imaju tretman „politički nepodobnih novina”.
Podsetimo, ovaj list izlazi od maja 2009. godine, kada je kompletna redakcije tadašnje privatizovane „Svetlosti” dala otkaz novim vlasnicima i pokrenula nove novine – „Kragujevačke”. Razlog za takav potez bio je to šzo su svi novinari i urednici videli da stara dobra „Svetlost” sa novim gazdama bespovratno propada. Tako su „Kragujevačke” bile pokušaj da se nastavi tradicija „Svetlosti”, koja bi 2020, da nije uništena, navršila 85 godina izlaženja.
Sledeći broj „Kragujevačkih” verovatno će biti pred čitaocima u četvrtak, 30. januara, a da li će i dokle uspeti da izlazi kao dvonedeljnik – ne možemo da predviđamo.

3 komentara

  1. E sad pravi razlog zašto nije ove nedelje bilo „Kragujevačkih novina“, pojasnila je direktorka Gordana Božić,koja je za agenciju Beta rekla da nije bilo novca za štampanje današnjeg izdanja pošto je račun blokiran zbog naplate potraživanja jednog bivšeg zaposlenog.
    Sve stoji, da mediji rade u teškim uslovima, da se novac deli partijski, ali o tome najmanje treba da govore ljudi iz „Kragujevačkih“. Kad su bili, skoro pa korisnici budžeta grada, onda je bilo dobro. Kada ih je Verko finansirao preko JP, tada se nisu pozivali na zakone. Kada su pisali tekstove koji su bili jedino po volji Verka i družine, kada su objavljivali naslovne strane „Verko iz našeg sokaka“ i kada su navijali a ne objektivno pisali, onda je to sve bilo dobro.Jedina prava istina je da su „Kragujevačke“ sahranili upravo Miroslav Jovanović, Jovanka Marović,Goca Jocić i čitavo to društvo. Sad su postali profesionalci. A kad su udarali temelje za ovakvo ponašanje ovih što danas ruše sve pred sobom,nisu se zapitali gde će sve ovo da završi i kakve će biti posledice.

  2. Drago mi je da se bar u nečemu slažemo „čika Gile“ da je medijska situacija teška i da se pare za medije dele po partijskim uzusima. Promenimo to, neka uslovi za rad medija budu dobri i isti za sve i neka se novac ne dodeljuje po partijskim kriterijumima i ja lično pristajem da ponesem deo tereta krivice za ove loše dane. Goca Jocić

  3. Po starom dobrom običaju, opet zaboravljate da kažete šta je pravi razlog neizlaženja novina. Dakle, razlog je u činjenici da je račun „Kragujevačkih“ blokiran zbog naplate potraživanja bivšeg zaposlenog. Dakle, nisu isplaćivane plate i doprinosi zaposlenom. Tu svakako nije problem u aktuelnoj vlasti, već u poslovnoj politici redakcije. O tome sam govorio, ako ste dobro razumeli.
    Takodje, ponovo prikrivate činjenicu da je za stanje u medijima, pogotovo u našem gradu, najveća krivica na redakciji nekada „Nezavisne Svetlosti“, a potom „Kragujevačkih“. Niste mi osporili da je baš ta redakcija bila projektni biro za navijačko novinarstvo. U toj redakciji vodjena kampanja za Verka, ta redakcija je finansirana iz sredstava JP po nalogu Verka. Tada je takav oblik finansiranja patentiran, Ovi današnji su to samo unapredili. U tome je najveća odgovornost „Kragujevačkih“, draga gospodjo Jocič.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.