ŠARČEVIĆ POTPISAO SMENU REKTORA UNIVERZITETA U KRAGUJEVCU

Društvo Grad

„Potpisao sam smenu Nebojše Arsenijevića“, potvrdio je Šarčević za „“Večernje novosti“.

Navodi se da je Šarčević izneo tvrdnju da nalogom za smenu rektora Univerziteta u Kragujevcu nije ugrozio autonomiju univerziteta i da je imao pravo da reaguje po osnovu nepoštovanja odluke prosvetne inspekcije.

„Novosti“ navode da Savet Univerziteta u Kragujevcu u dva navrata nije postupio po nalogu inspekcije, koja je utvrdila da je bilo nepravilnosti pri upisu rektorovog sina Aleksandra Arsenijevića na doktorske studije Medicinskog fakulteta.

Rektor Nebojša Arsenijević rekao je za „Novosti“ da ne želi da komentariše odluku o kojoj nije obavešten, niti zna šta tačno u njoj piše, kao i da smatra da su okolnosti u kojima ministar može da smeni rektora zakonom jasno propisane i da ovde nije reč ni o jednoj od tih situacija.

Šarčević je za ovaj list objasnio da je potpisao izveštaj komisije koja je formirana od pravnika i stručnjaka iz oblasti iz koje je doktorirao rektorov sin Aleksandar Arsenijević. Ministar je naveo da je komisija ranije završila posao, ali su ga čekali da se vrati sa službenog puta, da lično potpiše odluku.

„Doktorat zasad nije poništen, ali će biti proglašen nevažećim. Pravno su sporne okolnosti u kojima je nastao. Ako je rad dobar, student može ponovo da upiše doktorske studije i da sa istim radom doktorira, da sve bude regularno“, ocenio je Šarčević.

Ministar prosvete je kazao da nije smenio Savet Univerziteta u Kragujevcu, iako se upravo Savet oglušio o inspekcijske naloge i dodao da je njihov posao sada da izaberu vršioca dužnosti rektora za naredni period.

„Novosti“ navode da pojedini članovi Saveta smatraju, međutim, da će ovaj slučaj najverovatnije završiti pred Upravnim sudom, tj. da ima osnova da se obori ministrova odluka.

Izvor: „Večernje novosti“

Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.