Saša Novaković novi predsednik Udruženja vinara Šumadije

Društvo Ekonomija

Kako piše Vino.rs, vlasnik vinarije Art Wine iz Grošnice Saša Novaković novi je predsednik Udruženja vinara Šumadije. Na to mesto došao je nakon isteka četvorogodišnjih mandata Božidara Bože Aleksandrovića (Vinarija Aleksandrović) i Veselina Despotovića (Despotika), a na predlog Mije Radovanovića i Bože Aleksandrovića.

Sa 30 godina staža u fotografiji, 13 samostalnih izložbi i 80 značajnih nagrada iza sebe, Saša je prva vina krenuo da pravi 2006. godine na imanju gde su mu rođeni pradeda, deda, otac i on. Trenutno vodi proizvodnju u tri vinarije, a konsultant je u četvrtoj.

Novaković je za Vino.rs izjavio da je Udruženje kome, kaže, „duguje sve“, dugo bilo najagilnije, najorganizovanije, najkompatibilnije:

  • Sjajno smo radili i družili se, a onda smo u poslednje dve godine posustali i postali totalno netransparentni i zbog toga došli pomalo u zapećak. Takođe ozbiljan problem koji nasleđujem je što od 40 članova udruženja njih 15-tak  ne proizvode vino nego su postali članovi udruženja kako bi ostvarili prava na subvencije. Zato je jedan od mojih prvih uslova bila izmena Statuta u smislu da oni koji su ad hoc članovi nemaju pravo odlučivanja, jer mislim da nije u redu da isto pravo odlučivanja imaju oni koji proizvode stono grožđe za pijacu i mi koji proizvodimo vina sa geografskim poreklom.  U čitavoj toj priči neophodno je što pre podizanje nivoa svesti o važnosti geografskog porekla kao i inicijativa o korigovanju granica vinskog rejona Šumadija, te vinogorja u okviru rejona.Takođe zajednički nastup i umrežavanja šumadijske vinske priče kao regije u vinske karte. To su teme o kojima sam govorio na sastanku.
Fotografija: Ivana Čutura
Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.