SDS: Nebriga i neodgovornost vlasti dovele do gašenja fabrike u Kragujevcu

Politika

Socijaldemokratska stranka (SDS) ocenila je danas da je decenijska nebriga i neodgovornost vlasti na čijem je čelu Aleksandar Vučić dovela do konačnog gašenja fabrike automobila u Kragujevcu, koja je jedna od najvećih investicija u realnom sektoru u Srbiji u prethodne dve decenije.

  • Naša država, kao vlasnik 30 odsto fabrike, ostaje bez kompanije koja je direktno i indirektno, kroz veliki broj komponentaša, koji su se nakon investicije Fijata odlučili da proizvodnju otpočnu u Srbiji, učestvovala sa gotovo 17 odsto u izvozu Srbije i bila najveći pojedinačni izvoznik. Srbija je dolaskom Fijata vraćena na mapu zemalja proizvođača automobila i automobilskih komponenata, naveo je SDS.

Potpredsednik SDS Goran Radosavljević je dodao i da je automobilska industrija jedan od sektora koji najviše učestvuje u globalnoj trgovini i čiji proizvodi imaju veliku dodatu vrednost.

  • Ugovor između države Srbije i Fijata je podrazumevao da se nakon određenog vremena razmotri proizvodnja još jednog modela automobila. Kako do tih razgovora nikada nije došlo, više puta smo upozoravali da fabrici u Kragujevcu preti zatvaranje. Nakon protesta zaposlenih 2017. godine bilo je jasno da Vlada nema nameru da obezbedi budućnost opstanka fabrike, koja je nosilac razvoja centralne Srbije, rekao je Radosavljević.

On je istakao da je i tada Vlada stala na stranu investitora i „prevarila radnike i samo kupila sebi malo vremena“.

Radosavljević je ocenio i da je obećanje o početku proizvodnje nepoznatog modela električnog automobila u kragujevačkoj fabrici na dugom štapu.

  • I ovaj slučaj sa Fijatom potvrđuje da je Vučićeva vlast od Srbije napravila zemlju jeftine radne snage i motanja kablova, dok im se kroz medijsko ispiranje mozgova svakodnevno predstavlja ‘zlatno doba’ i napredak Srbije, rekao je Radosavljević.
Piše: FoNet
Fotografija: Lazar Novaković
Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.