Sećanje na žrtvu slovačkih vojnika javno nasleđe

Grad

Polaganjem venaca kraj Spomenika 44 slovačka vojnika, pripadnika 71. austrougarskog pešadijskog puka, u Kragujevcu je obeležena 104. godišnjica od njihovog stradanja zbog pobune protiv ubijanja, rata, ali i najjače poruke mira i sveslovenstva. Vence su položili ambasador Republike Slovačke Fedor Rosoha, državni sekretar u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Mirko Janjić, gradonačelnik Kragujevca Nikola Dašić sa saradnicima, predstavnici Ministarstva odbrane, Vojske Srbije, Spomen parka 21. oktobar, nevladinih organizacija i građani.

  • Na ovom mestu pre 104. godine rečeno je ne ratu, ubijanju i smrti. Taj slobodarski duh i podvig, skupo su plaćeni životima 44 slovačka vojnika i vredni su sećanja. Njihova žrtva postala je javno nasleđe i most spajanja Srba i Slovaka, a Memorijalni komleks „Slovačko groblje“ simbol bratskih odnosa i zajedničke težnje da živimo u miru i boljem svetu. Odavde su poslali najznačajniju poruku, koju Kragujevac, kao grad stradalnik oduvek šalje. Godine prolaze, ali sećanje ne može, poručio je gradonačelnik Kragujevca, Nikola Dašić.
  • Reči su nemoćne da iskažu osećanja zbog stradanja vojnika ali istovremeno ponosa što je Slovačka iznedrila takve heroje. Kragujevac i danas ne zaboravlja njihovu žrtvu, sa velikom pažnjom brine o spomeniku podignutom u njihovu čast i poštuje uspomenu na naše pale vojnike. Zahvaljujući se tom prilikom gradu Kragujevcu, ambasador Rosoha je istakao da je to najjače što može da spaja dva naroda, ali da Ambasada Republike Slovačke čini sve da ojača veze i saradnju u oblasti ekonomije tražeći nove mogućnosti. Srbi i Slovaci su veoma bliski narodi i postoji veliki prostor za inteziviranje naše saradnje, istakao je najviši predstavnik slovačke države u Srbiji.
  • Sa istorijske strane, diplomatski odnosi sa Republikom Slovačkom počeli su 1918. godine i do danas naše dve države pokazuju da smo bratski narodi povezani međusobnim poštovanjem i podrškom, rekao je u svom obraćanju državni sekretar Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Mirko Janjić. Danas je Slovačka naša podrška u pristupanju Evropskoj Uniji, imamo jake bilateralne odnose, a samim tim, i ono što je najvažnije, očuvanje teritorijalnog integriteta i državnog suvereniteta, poručio je on.

Nakon komemoracije streljanim vojnicima, ambasador Slovačke u pratnji domaćina, položio je venac kraj Spomenika streljanim đacima i profesorima.

Izvor: Grad Kragujevac

Fotografija: Grad Kragujevac

Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.