Sedamdeset godina od osnivanja Spomen-parka „Kragujevački oktobarˮ

Društvo Grad Kultura

Povodom obeležavanja 70 godina od svog osnivanja, Spomen-park organizuje svečanu akademiju u sredu, 27. septembra sa početkom u 13 časova. Ovom prilikom biće otvorena izložba „Mesto sećanjaˮ na izložbenim panoima ispred Muzeja „21. oktobarˮ autora Marijane Stanković, Jelene Davidović i Nikole Govedarice.

Biće prikazan i kratki film „Buđenje sećanjaˮ autora Bogdana Španjevića i kreativnog tima agencije „Next gameˮ, uz prateći program.     

Nikola Dobrović i Živa Đorđević, članovi inicijalnog Odbora za osnivanje Spomen-parka 1953.

Ustanova Spomen-park „Kragujevački oktobarˮ osnovana je 23. septembra 1953. godine, provobitno kao „Odbor za izgradnju Spomen-parkaˮ, sa ciljem izgradnje, uređenja i održavanja memorijalnog parka, izgradnje muzeja i realizacije umetničkih manifestacija.

Osnovna misija ustanove je čuvanje sećanja na žrtve zločina jedinica nemačkog Vermahta nad civilima grada Kragujevca i okoline oktobra 1941. godine, kada je streljano oko 3000 građana.

M. Živković

Obaveza ustanove je održavanje memorijalnog prostora, humki streljanih i spomeničkog nasleđa u njemu, sveobuhvatna muzeološka delatnost na prikupljanju, čuvanju i prezentovanju rezultata istraživanja o zločinu i nevinim žrtvama, i organizacija godišnjeg programa, izložbi, promocija, skupova i tradicionalnih manifestacija.

  • Spomen-park se ovom prilikom zahvaljuje osnivaču gradu Kragujevcu, resornom Ministarstvu kulture, svim institucijama, ustanovama i pojednicima, koji su u sedam decenija rada bili saradnici u osnivanju, izgradnji, uređenju i realizaciji programa rada. Zahvaljuje se i svim građanima i posetiocima na ukazanom poverenju u misiji čuvanja sećanja na žrtve kragujevačke tragedije.
Građani Kragujevca na dan otvaranja Muzeja „21. oktobarˮ 15. 2. 1976.
Fotografije: Spomen-park „Kragujevački oktobarˮ  
Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.